Bol u zglobu kuka: uzroci i šta učiniti

Iz današnjeg članka možete saznati što učiniti ako vas boli zglob kuka.

Upravo ovaj dio ljudskog tijela predstavlja najveće opterećenje pri hodanju i trčanju. Problemi u ovoj oblasti mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Čak i ako se bol javlja povremeno, potrebno je pravilno liječenje. U tom slučaju, opciju liječenja treba propisati liječnik nakon postavljanja dijagnoze, jer opcija liječenja u potpunosti ovisi o patologiji.

Uzroci bolova u zglobu kuka

Prije svega, morate znati uzroke boli.

Traumatski uzroci

Ako se bolni sindromi u zglobovima snažno osjećaju, onda razlozi mogu biti sljedeći:

 1. Kongenitalna dislokacija kuka koja se može pojaviti tokom porođaja. Takva oštećenja najčešće se dijagnosticiraju kod novorođenčadi. To može dovesti do uklještenja živaca.
 2. Traumatska dislokacija je praćena vrlo jakim bolom. Na zahvaćenom području nastaju hematom i edem. Ova vrsta ozljede zahtijeva hitno liječenje.
 3. Prijelom vrata butne kosti često se javlja kod žena starijih od 60 godina. Uzrok ozljede je pad ili udarac. Neugodne senzacije daju se na unutrašnjoj površini bedara. Ova bolest uzrokuje uklještenje živaca i otežano hodanje.
 4. Kod transvertebralne frakture femura bol se pojačava kretanjem. Udovi mogu utrnuti, a bol puca.
 5. Kontuzija zgloba kuka se manifestuje umjerenim bolom. U statičkom stanju takvi znakovi nestaju. U ovom slučaju može doći i do hromosti.

Traumatske ozljede su čest problem i uzrokuju prilično neugodne bolne senzacije. U nekim slučajevima potrebna je čak i operacija.

Ako osjetite utrnulost, važno je odmah potražiti pomoć. Kako izgleda oboljeli zglob može se vidjeti na fotografiji.

Sistemske bolesti

Kod sistemskih poremećaja vezivnog tkiva može se javiti bol prilikom hodanja. Za to je neophodan integrisani pristup.

Dakle, evo nekih patologija koje mogu uzrokovati bol:

 1. Ankilozantni spondilitis je praćen tupim bolom. Bol je posebno izražen noću. Bol je lokaliziran u sakrumu ili u karlici. U isto vrijeme bole koljena, puca i može doći do nelagode u preponama. U lijevom i desnom zglobu javlja se jak upalni proces.
 2. Reiterov sindrom se manifestuje problemima genitourinarnog sistema, konjuktive i zglobova. Javlja se jak bol i groznica.
 3. Reumatoidni artritis nastaje kada je vezivno tkivo oštećeno. Komplikacija bolesti može biti koksartroza zglobova kuka. Na početku bolesti javlja se otok i edem. Prilikom hodanja javlja se osjećaj nelagode, a bol odaje u noge.
 4. Tokom upale može doći do povećanja temperature. Razvoj bolesti uzrokuje ukočenost pokreta.

Sistemske patologije mogu izazvati pojavu različitih vrsta boli. Međutim, nije uvijek moguće samostalno se nositi s bolešću.

Ako je liječenje pogrešno, doći će do komplikacija.

Degenerativne promjene

Kod ove patologije bol je pekuća, povlačenja i oštra. Mogu ih izazvati takve bolesti:

 1. Virusni deformitet epifize često se javlja tokom adolescencije. Bol ima povlačeći i tup karakter. Može zračiti u unutrašnju regiju koljena. Nakon treninga, sindrom boli se pojačava. Spoj može kliknuti.
 2. Koksartroza je česta bolest. Za liječenje takve bolesti potrebno je dosta vremena. Bolest se ne može započeti, jer uzrokuje stvaranje destruktivnih i degenerativnih procesa u zglobovima.

Ako su zglobovi počeli boljeti nakon duge šetnje, trčanja ili penjanja stepenicama, onda se to može smatrati prvim znakom bolesti.

U sljedećoj fazi, sindrom boli zrači u prepone i bedra. Uz svakodnevni stres, intenzitet simptoma može se povećati.

U ovom slučaju, rad tetiva i mišića je poremećen. U posljednjoj fazi bol se javlja čak i noću. Hromost postaje sve izraženija i mišići atrofiraju. Takve patologije moraju se liječiti na vrijeme, inače mogu dovesti do trajnog hromosti.

zarazne bolesti

Nelagodnost može biti uzrokovana upalom tetiva, mišića i zglobne vrećice.

Takve zarazne bolesti mogu izazvati bolne simptome:

 1. Purulentni artritis se izražava visokom temperaturom, jakim otokom, akutnim bolom i crvenilom kože. Ne samo da su neki pokreti otežani, već i ustajanje iz kreveta. Bolovi mogu pucati. U tom slučaju potrebna je hitna medicinska pomoć.
 2. Nekroza glave femoralne kosti nastaje pri slabom protoku krvi u ovom području. Ovo počinje odumiranje ćelija tkiva. Znakovi bolesti su akutni bol, koji je praćen osjećajem peckanja i zrači u prepone. Često je potrebna injekcija analgetika da biste mogli ustati.
 3. Tuberkulozni artritis se često javlja kod imunokompromitovane djece. Ova patologija se polako razvija. Klinac se brzo umori i malo trči. Vremenom zglob počinje da škljoca, a noga postaje kraća.
 4. Burzitis je upalna patologija zglobnih zglobova. Glavni simptom je bol koji se širi niz nogu. Posebna nelagodnost se osjeća tokom hodanja.

Značajke dijagnoze patologije

rendgenski snimak zgloba kuka za bol

Prvo treba da odete kod terapeuta, koji će vam reći kome lekaru da idete. Pacijentu se dodjeljuje sveobuhvatna dijagnoza.

Primjenjuju se sljedeće procedure:

 1. Ultrazvučni pregled.
 2. Rendgen natkoljenice, koji se radi u dvije projekcije.
 3. Opća i biohemijska analiza krvi. U ovom slučaju, prisustvo reumatoidnog faktora se utvrđuje promjenom brzine sedimentacije eritrocita i nivoa leukocita.
 4. Eksterni pregled sa palpacijom i ispitivanjem pacijenata.
 5. MRI.

Nakon pregleda, doktor će postaviti tačnu dijagnozu i propisati sveobuhvatan tretman.

Kako liječiti patologiju

Terapijske metode su u velikoj mjeri određene uzrocima koji su uzrokovali bolest.

kongenitalna dislokacija

S takvom patologijom na dijete se primjenjuju ortopedski uređaji, kao što su podupirači, uzengije ili Freik jastuk.

Ovi alati drže bebine noge u ispravnom položaju sa fiziološke tačke gledišta. Koriste se najmanje šest mjeseci.

U rijetkim slučajevima, kada konzervativne metode ne pomažu, propisuje se operacija. U tom slučaju se smanjuje glava femura. I nakon skidanja ortopedskih pomagala, bebi je potrebna lagana masaža koja jača mišiće.

Traumatska dislokacija

Ako postoji takva bolest, tada liječnik propisuje lijekove koji pomažu u uklanjanju mišićnog tonusa, kao i vraćanju zgloba.

Važno je da pacijent ostane miran. Ako udovi počnu utrnuti, onda to ukazuje na uklješteni nerv.

U tom slučaju je neophodan pregled kod neurologa.

Prelom kuka

fraktura kuka

U ovoj situaciji liječenje obavlja traumatolog. Najčešće je propisana operacija. Ako hirurška intervencija nije moguća, onda se nanosi gips od donjeg dijela leđa do pete.

Treba imati na umu da nakon 60 godina takve ozljede praktički ne rastu zajedno.

Bechterewov sindrom

S takvom bolešću propisan je složeni tretman koji vam omogućuje smanjenje simptoma upalnih procesa.

Terapija uključuje:

 1. Lijekovi - hormonski, imunosupresivni i protuupalni spojevi.
 2. Terapeutske vježbe - istezanje mišića.
 3. Fizioterapijske procedure.
 4. Masiraju se desni i lijevi zglob.

Sve setove vježbi i priprema treba odabrati traumatolog, kirurg ili ortoped. Da biste ojačali mišiće karlice, morate vježbati plivanje.

Ako je slučaj težak, tada pacijentu može biti propisana artroplastika.

Reiterova bolest

Za liječenje ove patologije koriste se protuupalni lijekovi, glukokortikosteroidi i lijekovi koji smanjuju funkciju imunološkog sustava.

Liječenje će trajati otprilike 4 mjeseca.

Takva patologija se može ponoviti u budućnosti. Tonus morate održavati i uz pomoć vježbi - istezanja.

Reumatoidni artritis

Ova bolest se smatra veoma čestom. Svaka stota osoba pati od toga. Istovremeno, žene su podložnije tome od muškaraca. To je zbog činjenice da tokom trudnoće dolazi do promjene strukture karličnih kostiju.

Glavni simptom bolesti je bol i ukočenost pri hodu.

Koristi se liječenje hormonskim lijekovima, nesteroidnim protuupalnim lijekovima i citostaticima.

Posebno su efikasne vježbe, strije i lokalne masti. Hirurška intervencija se koristi u zadnjim stadijumima bolesti, kada je nemoguće hodati i sjediti.

Istovremeno se preporučuje artroplastika i fiksacija zglobova. Nakon operacije dolazi do smanjenja simptoma boli, poboljšanja pokretljivosti i prevencije mogućih komplikacija.

Koksartroza

Korksartroza je bolest kod koje postoje problemi sa hijalinskom hrskavicom.

To se najčešće dešava kod starijih ljudi. U liječenju se koriste različite mjere i postupci. To mogu biti i lijekovi i operacija. Prvo se propisuje kurs lijekova, a ako nije efikasan, onda se propisuje operacija. U ranim fazama bolest se liječi konzervativnim metodama.

Propisuju se hondroprotektori, NSAIL, kao i sredstva koja poboljšavaju protok krvi. Za liječenje se mogu koristiti masti za zagrijavanje i analgetike, kao i terapeutske vježbe.

U nekim slučajevima, zglob treba anestezirati. Ako je nelagoda jaka, onda se koriste injekcije. Ako je stadijum posljednji, tada koksartroza nije podložna terapiji.

U isto vrijeme, svako opterećenje samo će pogoršati vaše blagostanje, a čak i ustajanje iz kreveta uzrokuje bol. U takvoj situaciji pomoći će samo kirurško liječenje.

Često se koristi zamjena endoproteze, ali se ova metoda ne koristi za starije osobe. Nakon operacije potrebne su procedure oporavka i jednostavna obuka, ali pod nadzorom liječnika.

Opterećenje mora biti minimalno.

Liječenje upalnih i zaraznih bolesti

Morate znati kako liječiti zarazne patologije. Kod ovakvih problema liječenje propisuje ljekar.

Terapijske metode zavise od vrste bolesti:

 1. Kod gnojnog artritisa prvo je potrebno anestezirati zahvaćeni zglob kuka. U tom slučaju se koristi analgetska injekcija. Antibiotici i antibakterijska sredstva se koriste protiv infekcije. Koristi se i uklanjanje apscesa. U tom slučaju se nanosi udlaga ili gips.
 2. Da bi se izliječila aseptična nekroza glave femura, potrebno je obnoviti protok krvi kako bi se obnovila mrtva područja. Neophodno je anestezirati uz pomoć NSAIL. Aktivno se koriste kompleksi s vitaminima i sredstvima za smanjenje viskoznosti krvi. Ako bedro počne boljeti, tada morate koristiti anestetički sastav i masažu. Koriste se i terapeutska gimnastika i fizioterapijski postupci. Ako je slučaj složen, tada se koriste artroplastika zgloba i kirurške metode.
 3. Kod burzitisa zglob može jako boljeti, pa ga treba anestezirati. U ovom slučaju koriste se protuupalni spojevi i analgetici. Uz jaku nelagodu, relevantni su steroidni agensi.
 4. Tuberkulozni artritis se leči konzervativno. Pokretljivost zgloba ograničena je posebnim čvrstim zavojem. Kada se u mekim tkivima formira apsces, uklanja se hirurški.

Liječenje kod kuće

Molim vas, nemojte se samoliječiti. Konsultujte lekara!

Narodni lijekovi su dodatak glavnom liječenju, ali ne i zamjena za njega. Postoje različiti načini za liječenje artritisa ili artroze.

Treba imati na umu da sve narodne metode samo pomažu u utapanju bolnih simptoma, ali ne pomažu dramatično.

Evo nekoliko recepata:

 1. Na zahvaćena područja stavlja se oblog od hrena. Da biste to učinili, korijenje treba naribati, a zatim prokuhati u toploj vodi. Nakon toga, oblog se nanosi na zahvaćena područja.
 2. Tretman kupusom. Ovo povrće se dugo koristilo za ublažavanje bolova u zglobovima i kostima. Oblozi se mogu napraviti od listova ili soka kupusa. Sok se može iscijediti sokovnikom ili iz zgnječenih listova. Tkivo se natopi sokom i nanese na zahvaćeno područje. Med se može nanijeti na listove i staviti na zahvaćeno područje preko noći.
 3. Ovako se radi oblog od zobenih pahuljica. Prvo se kaša kuha u maloj količini vode, a zatim stavlja u gazu. Kompres se nanosi na zahvaćeno područje.
 4. Sameljite ljusku jajeta i pomiješajte je sa kefirom. Smjesa se umota u lan ili gazu, a zatim nanese na bolno mjesto.

Za artritis se pripremaju posebne otopine i dekocije za piće. Jabukovo sirće se preporučuje uzimati nekoliko puta dnevno.

U tom slučaju, kašika rastvora se stavlja u čašu vode.

Nemojte koristiti kompoziciju za želučane probleme.

Koristan je i uvarak od lovorovog lista. Pola pakovanja treba uzeti u lonac vode. Zatim odvarak treba procijediti i popiti prije spavanja.

Možete se liječiti uz pomoć različitih sokova. Posebno su efikasne opcije od cvekle, šargarepe i sokova od drugog povrća.

Pravilnim i brzim liječenjem možete se nositi sa bilo kojom bolešću.

Glavna stvar je ne odustati, već slijediti sve preporuke liječnika i, ako je moguće, raditi terapeutske vježbe.