Osteoartritis zgloba kuka - šta je to?

artroza zgloba kuka

Osteoartritis zgloba kuka je opšti naziv grupe bolesti, koja uključuje sve bolesti degenerativnog sistema zgloba kuka koje uništavaju hrskavično tkivo, progresivne je prirode. Ova bolest ima drugo ime - koksartroza. Bolest se karakteriše bolom u gornjem dijelu, teškom za liječenje i dijagnosticiranje.

Uzroci i mehanizam razvoja artroze kuka

Artroza zgloba kuka dijeli se na primarnu i sekundarnu. Primarna je bolest koja se razvila nezavisno, nezavisno od drugih faktora, na primer, kao nuspojava prirodnog procesa starenja. Sekundarna artroza je posljedica komplikacija bolesti različite prirode.

Uz zdravu karlicu, udaljenost između glave femura i acetabuluma jasno je vidljiva na rendgenskom snimku. To ukazuje na optimalno stanje hrskavice koja prekriva bedro, a istovremeno je znak odsustva artroze. Ako udaljenost nije vidljiva, hrskavica je oštećena, što znači da postoje svi razlozi za pretpostavku o prisutnosti gore opisane bolesti. Ovaj oblik artroze nije genetski, odnosno u pravilu nije nasljedan. Međutim, faktori kao što su slabost hrskavice, krhkost kostiju, metabolički poremećaji mogu se prenositi s generacije na generaciju i mogu izazvati razvoj artroze.

Međutim, glavni uzroci ove bolesti su različite bolesti zarazne, traumatološke prirode. Na primjer:

  • Iščašenje kuka, displazija kuka su urođene bolesti koje se najčešće dijagnosticiraju u ranom djetinjstvu ultrazvučnom dijagnostikom. Vrlo je važno što ranije identifikovati ovu patologiju, koja je prisutna kod deset posto novorođenčadi, jer je korekcija displazije moguća tek u prve dvije godine života djeteta.
  • Infektivne i kronične upalne bolesti kao što je tuberkuloza zgloba kuka. Ova bolest je posebno opasna zbog veoma teške dijagnoze. Često su simptomi toliko blagi da se pogrešno smatraju drugom bolešću. Čak i rendgenski snimak ponekad pomaže u otkrivanju tuberkuloze samo u uznapredovaloj fazi, kada potpuni oporavak više nije moguć. Sve ovo otežava činjenica da u zemlji nedostaje užih specijalista koji mogu pravilno dijagnosticirati i liječiti ovu bolest.
  • Metabolički poremećaji i poremećaji štitne žlijezde, kao što je dijabetes melitus.
  • Perthesova bolest, koja najčešće pogađa dječake. Kod ove bolesti pati glava femura, poremećena je njena cirkulacija krvi, zbog čega pati hrskavično tkivo.
  • Razne mehaničke ozljede, kao što su ozljede i iščašenja zgloba kuka.

Simptomi

Artroza je izuzetno opasna bolest, jer na samom početku može biti potpuno asimptomatska. Često, samo sretnim slučajem, rendgenski pregled otkrije prisutnost ove bolesti kod pacijenta koji kod sebe nije pronašao niti jedan znak.

Artroza zgloba kuka može biti prvog, drugog ili trećeg stepena, u zavisnosti od težine bolesti. Artrozu prvog stepena karakterizira bol samo tijekom fizičkog napora, na primjer, hodanja, a boli samo sam zglob. Na rendgenskom snimku, udaljenost između glave femura i šupljine je otprilike polovina normalne udaljenosti. Kod bolesti drugog stepena bol se intenzivira, zrači u prepone i može biti prisutan čak i u mirovanju, može se pojaviti hromost. Treći stepen je najteži, kada se pacijent ne može samostalno kretati bez pomagala, bolovi su trajni. Osoba je prinuđena da se nagne na jednu stranu prilikom hoda zbog skraćivanja noge.

Dijagnostika

Prilikom postavljanja dijagnoze važno je napraviti ispravnu anamnezu. U ovom slučaju, prije svega se skreće pažnja na prirodu i trajanje boli, lokaciju bolnih točaka, atrofiju mišića i nervnih završetaka, karakteristike hoda pacijenta i stanje cirkulacije krvi u ekstremitetima.

Uz sve to, rendgenski pregled je odlučujući u dijagnostici artroze zgloba kuka, međutim mogu biti potrebni dodatni pregledi kao što su: magnetna rezonanca natkoljenice, uzimanje punkcije iz bolnog područja, tomografija ekstremiteta, ultrazvučni pregled.

Liječenje bolesti

Prije svega, u liječenju artroze potrebno je ukloniti bol, ili ga barem smanjiti na nivo koji pacijent može podnijeti. Za to se koriste NSAID, koji ne samo da se bore protiv bolova, već i ublažavaju upalu.

Tada se propisuju lijekovi koji hrane hrskavično tkivo, koji su u stanju da ga obnove, ali samo u ranim fazama bolesti. Po potrebi se propisuju i hormonske injekcije. Međutim, samo ljekar može propisati sve navedene lijekove!

Postoji upotreba fizioterapije (iako mnogi stručnjaci takav tretman smatraju gubljenjem vremena). Ovo je posebna masaža, laserski tretman, ručna terapija, fizioterapijske vježbe. Međutim, ovi zahvati oduzimaju dosta vremena, ali i sredstava pacijenta, a nisu odlučujuća metoda liječenja.

Međutim, kod artroze 3. stepena liječnici obično inzistiraju na hirurškoj intervenciji, dok se uništeni zglob zamjenjuje protezom.

Narodne metode liječenja artroze

Tradicionalna medicina također ne stoji po strani od liječenja teške bolesti. U te svrhe koriste se razne masti i obloge od listova breze, čička, kupusa. Ulupaju se u kašu, a zatim vezuju za mjesto boli.

Kao obloge koristi se mješavina meda, alkohola, joda i glicerina. Tradicionalna medicina potvrđuje efikasnost kupki sa odvarom od koprive. Također, liječenje ubodom pčela postalo je veoma popularno u rješavanju bolesti. Tinktura meda, šargarepe, cvekle, rotkvice i sok od aloje mora se preliti votkom i infuzirati nedelju dana, nakon čega se tinktura može piti jednom dnevno, po 20 grama.

Prevencija koksartroze

Preventivne mjere u pravilu uključuju strogu kontrolu tjelesne težine (jer višak kilograma jako opterećuje zglobove kuka), pravilnu distribuciju fizičke aktivnosti kako ne bi došlo do preopterećenja zglobova i pravovremeno, na najmanju sumnju, kontaktiranje specijaliste. .

Artroza zgloba kuka je izuzetno neugodna i ozbiljna bolest koja prijeti ozbiljnim komplikacijama, ali pravovremena konzultacija s kvalificiranim liječnikom pomoći će da se izbjegnu strašne posljedice bolesti.