Artroza ramena

Bol u ramenu može se pojaviti postepeno i značajno smanjiti kvalitetu života pacijenta. Da biste saznali zašto boli rame, morate posjetiti liječnika i proći kompletan pregled. Najčešći uzrok takve boli je osteoartritis ramena.

Bolest zahtijeva dugotrajno adekvatno liječenje, koje može propisati samo iskusni stručnjak.

Šta je to?

Artroza ramena je dugotrajna, konstantno progresivna metaboličko-distrofična bolest, koja dovodi do postepenog razaranja zglobne hrskavice, zaštitnog rasta koštanog tkiva sa deformitetom zgloba i gubitkom njegove funkcije.

Širok raspon pokreta ruku osigurava sinhrona interakcija zglobova ramenog kompleksa:

 • humeroskapularni ili jednostavno humeralni;
 • akromioklavikularni - između klavikule i akromijalnog nastavka lopatice;
 • sternoklavikularna - između prsne kosti i ključne kosti.

Zglob ramena je vrlo pokretljiv, što osigurava konveksna glava humerusa i relativno ravna zglobna fosa lopatice. Zglob je ojačan tetivama mišića gornjeg ekstremiteta, iznad njega je korakoidno-akromijalni ligament. Ne previše pouzdano ojačanje omogućava zglobu da se kreće u različitim smjerovima, ali istovremeno povećava rizik od ozljeda.

Šifra za artrozu ramena prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti 10. revizije (ICD-10) je M19 (ostale vrste artroze). Liječenje artroze ramena treba započeti što je prije moguće. Ali čak i uznapredovali stadijumi bolesti mogu se uspješno liječiti.

Uzroci osteoartritisa ramena

Glavni uzroci artroze ramena:

 • posljedice akutnih ozljeda - dislokacije, subluksacije, intraartikularne frakture, modrice;
 • trajne dugotrajne mikrotraume povezane s profesijom ili sportskim opterećenjem;
 • preneseni akutni i kronični infektivno-upalni i autoimuni procesi u zglobu ramena - akutni gnojni artritis, kronični reumatoidni, psorijatični i drugi artritis;
 • na pozadini kroničnog upalnog procesa u periartikularnim tkivima - humeroskapularni periartritis, što dovodi do poremećene cirkulacije krvi i prehrane tkiva hrskavice;
 • metabolički (razmjenski) zglobni poremećaji - gihtni artritis;
 • hormonalni poremećaji;
 • kongenitalne malformacije (displazija) - na primjer, zglobne površine zglobova ramena.

Pod utjecajem bilo kojeg od ovih razloga (ponekad i nekoliko odjednom) dolazi do poremećaja sastava i volumena zglobne tekućine koja hrani hrskavično tkivo zgloba. Hrskavica postupno smanjuje volumen, puca, gubi svojstva amortizacije. To dovodi do ozljede kosti, njenog rasta uz rubove zglobnih površina, deformiteta zgloba i smanjene funkcije. U zglobnoj šupljini povremeno se javlja upala sinovijalne membrane - sinovitis. Zbog sinovitisa, artroza se naziva osteoartritis ili osteoartritis - ovisno o tome koji proces prevladava (upalni ili metaboličko-distrofični). Kao rezultat upale i nekroze kosti, od nje se odvajaju mali komadići tkiva - sekvestri ili zglobni miševi.

U opasnosti:

 • za mikrotraume - kovači, rudari, teniseri, dizači tegova, bacači diska;
 • za akutne ozljede - gimnastičari, sportisti, cirkuski umjetnici;
 • osobe sa opterećenim naslijeđem;
 • osobe koje boluju od bilo koje kronične bolesti zglobova.

Simptomi osteoartritisa ramena

Bolest počinje postepeno, postepeno. Brzina progresije ovisi o uzroku, općem stanju pacijenta i njegovom naslijeđu.

Prvi znaci

Početni simptomi artroze ramenog zgloba možda se ne primjećuju, posebno ako se javljaju u pozadini neke postojeće bolesti ramena. Oni su manji, javljaju se periodično, uglavnom nakon vježbanja, bol, nelagoda tokom pokreta u zglobu. Bol u lijevom zglobu može se pomiješati sa bolom u srcu. Brzo prolaze, ali vrijedi obratiti pažnju na njih.

Ako se takvi simptomi ponove, bolje je odmah konsultovati liječnika, jer se svaka bolest lakše liječi u ranim fazama.

Otvoreni simptomi

Bol se pojačava, nakon napora ne nestaje odmah. Pojavljuju se noćni bolovi, kao i bolovi povezani sa promjenom vremena. Pokreti u ruci postaju bolni, praćeni su karakterističnim krckanjem. Ujutro ili kada se dugo zadržavate u određenom položaju, pojavljuje se ukočenost pokreta, da biste je uklonili potrebno je da se krećete. Sindrom boli može se lokalizirati ne samo u području ramena, već i zračiti u ruku, vrat i gornji dio leđa.

Razvoj osteoartritisa ramena postepeno dovodi do stalne boli

Povremeno, zglob otekne, preko njega se pojavljuje blago crvenilo kože, bol se pojačava, postaje trajna. Tjelesna temperatura može blago porasti. Ovo je znak sinovitisa - aseptične (bez infekcije) upale sinovijalne membrane. Ako u tijelu postoje žarišta infekcije (karijesni zubi, bolesti ORL organa itd. ), Tada može ući u zglob kroz krvne i limfne žile, uzrokujući gnojni upalni proces. U tom slučaju može se pojaviti visoka temperatura, glavobolja, opće stanje može biti oštro poremećeno.

Kombinacija degenerativno-distrofičnih i upalnih procesa u zglobu postupno dovodi do trajnog gubitka funkcije ekstremiteta i konstantne boli.

Ali čak i takvim pacijentima se može pomoći, samo trebate otići u kliniku.

Opasni simptomi

Postoji niz simptoma osteoartritisa ramenog zgloba, koji signaliziraju da morate hitno potražiti liječničku pomoć. Ovo:

 • pojava edema i crvenila tkiva u području zglobova, groznica;
 • bolna bol u zglobu, praćena promjenom njegovog oblika;
 • bolovi u zglobovima zrače u ruku, vrat ili leđa;
 • nekadašnji obim pokreta u ruci je nemoguć, čak i samo podizanje izaziva jak bol.

Ovi simptomi ukazuju da je vašem tijelu potrebna pomoć. Samo ljekar to može dati.

Koja je opasnost od osteoartritisa ramena

U nedostatku medicinske njege, brahijalna artroza je opasna stabilnim napredovanjem s razvojem trajnog sindroma boli, smanjenom funkcijom udova i raznim, ponekad po život opasnim komplikacijama.

Stepeni artroze ramenog zgloba

Postoje tri stepena artroze ramenog zgloba:

 • Artroza ramenog zgloba 1 stepen- početna faza. Svi simptomi se javljaju blago i uglavnom nakon vježbanja. Na rendgenskim snimcima ponekad je vidljivo blago suženje zglobnog prostora, ali češće nije. Male povrede u hrskavičnom tkivu u ovoj fazi moguće je otkriti samo uz pomoć magnetske rezonancije (MRI).
 • Artroza ramenog zgloba 2 stepena- progresivna faza. Rame stalno boli, bolovi se pojačavaju pokretima ruke, daju dole (u lakat, podlakticu, šaku) ili u vrat, leđa, ispod lopatice. Postoje poteškoće s funkcioniranjem ekstremiteta, povremeno se razvijaju znakovi sinovitisa. Na rendgenskom snimku zglobni prostor je značajno sužen, vidljive su koštane izrasline (osteofiti) uz rubove zglobnih površina, koštano tkivo je zbijeno (osteoskleroza).
 • Artroza ramenog zgloba 3 stepena- poodmakloj fazi. Bol u zglobu je jak, konstantan, sa izraženim krckanjem pri pomeranju ruke. Opseg pokreta je ograničen, ponekad je ruka potpuno nepokretna zbog bola. Zglob je deformisan, što ponekad dovodi do štipanja nerava i krvnih sudova. Na rendgenskom snimku: zglobni prostor je skoro nevidljiv, značajne koštane izrasline sa deformitetom zgloba, izražena skleroza i nekroza koštanog tkiva, zglobni miševi.

Moguće komplikacije

Svaka lokalizacija i oblik artroze ima ozbiljne komplikacije, tako da ne treba odlagati liječenje.

Ako ne liječite bolest ili je sami liječite narodnim lijekovima, postoji rizik od razvoja komplikacija kao što su:

 • značajan deformitet i ograničenje pokretljivosti zglobova;
 • dislokacije, subluksacije i intraartikularne frakture s manjim ozljedama ili naglim pokretima;
 • rupture tetiva koje okružuju zglob mišića i ligamenata - atrofiraju i lako se kidaju;
 • aseptična nekroza glave humerusa s potpunim uništenjem artikulacije i gubitkom njegove funkcije;
 • gnojno-septičke komplikacije kada infekcija uđe u zglobnu šupljinu iz drugih žarišta.

Šta učiniti sa pogoršanjem

Egzacerbacije patološkog procesa obično su povezane s povećanim opterećenjem ekstremiteta ili s razvojem upale - sinovitisa. U tom slučaju zglob više boli, postoji blagi otok, temperatura tijela raste. U takvim slučajevima, trebali biste se pridržavati sljedećeg algoritma samopomoći:

 • pozovite doktora kod kuće;
 • uzmite tabletu jednog od tableta protiv bolova;
 • nanijeti anestetičku mast na kožu u području oboljelog zgloba;
 • vežite bolnu ruku maramicom - to će smanjiti opterećenje;
 • zauzmite povišeni položaj - sjednite s jastukom ispod leđa - to će smanjiti oticanje tkiva.

Vrste artroze ramena

Prema različitim kriterijima, bolest je podijeljena u posebne vrste.

Iz razloga bolesti

Prema ovom kriteriju razlikuju se primarni i sekundarni osteoartritis. Primarna artroza ramena uglavnom je posljedica promjena u dobi i razvija se nakon 50 godina. Ali ponekad bolest počinje u mladoj dobi, ali se ne može utvrditi uzrok njenog nastanka. U ovom slučaju govore o primarnoj idiopatskoj artrozi ramena. Važnu ulogu u njegovom razvoju igra nasljedna predispozicija: prisutnost slične bolesti kod jednog od bliskih srodnika.

Sekundarna artroza ramenog zgloba nastaje nakon ozljeda i ranijih bolesti, ali i tu je bitna opterećena nasljednost: kod jedne osobe čak i manja ozljeda ili akutni artritis može dovesti do razvoja artroze, dok se kod druge, značajnije oštećenje završava bez posljedica.

Prema karakteristikama toka

Dodijelite deformirajuću artrozu ramena, koju karakterizira brzo napredovanje deformiteta kostiju. Karakteristika ove vrste bolesti je promjena oblika zgloba i česta povreda obližnjih krvnih žila i živaca. Kompresija krvnih sudova dovodi do poremećaja cirkulacije i brzog napredovanja degenerativno-distrofičnih poremećaja, a kompresija nerava dovodi do narušavanja osjetljivosti ekstremiteta i jakih bolova duž perifernih živaca.

Porijeklo

Posttraumatska artroza ramena - simptomi i liječenje ove bolesti imaju svoje karakteristike povezane s traumatskom lezijom određenih zglobnih struktura. Razmjensko-distrofične promjene nastaju nakon intraartikularnih prijeloma, dislokacija, subluksacija, ruptura ligamenata, tetiva i jednostavno modrica. Povrede nastaju od udarca u zglob ili od pada na stranu sa addukcijom ruke. Ruptura zglobne čahure sa dislokacijom obično nastaje prilikom pada na abduciranu ruku.

Često, nakon lakše ozljede, osoba dugo ne primjećuje prve znakove artroze i traži liječničku pomoć već u drugoj fazi bolesti. Značajne ozljede zahtijevaju dugotrajno rehabilitacijsko liječenje, a artroza se u pravilu počinje liječiti već u ranim fazama.

Artroza ramena nakon upalnih bolesti - simptomi i tijek takve patologije ovise o osnovnoj bolesti. Kod psorijatičnog artritisa često je zahvaćen rameni zglob, dok se artroza razvija u jednom zglobu, razvija se sporo, ali se teško liječi. Kod reumatoidnog artritisa zahvaćena su oba ramena, artroza se razvija valovito s čestim izmjenom metaboličko-distrofičnih i upalnih procesa.

Distribucija

Može biti zahvaćen samo jedan lijevi ili desni zglob i tada se govori o monoartrozi. Istovremeni poraz dva (lijevog i desnog) rameno-skapularnog zgloba naziva se oligoartroza.

Artroza drugih zglobova ramenog kompleksa

Akromioklavikularna artroza - najčešće ima posttraumatsko porijeklo. Razvija se na pozadini dizanja utega rukama iznad horizontale. Prati bol pri podizanju ruke. S porastom osteofita na zglobnim površinama može se javiti impingement sindrom - zahvaćenost tetiva i mišića ramena između glave humerusa i akromiona lopatice prilikom rotacije i abdukcije ramena. To ubrzava napredovanje artroze i opadanje funkcije šake.

Dijagnostika

Bez ispravne dijagnoze, nemoguće je liječiti ovu bolest. Potpuni pregled moguć je samo u klinici. Na inicijalnoj konsultaciji, doktor pita pacijenta, pregleda ga, propisuje dodatne metode istraživanja i specijalističke konsultacije:

 • Laboratorijskim pretragama krvi, zglobne tekućine otkrivaju se upalni, autoimuni i degenerativno-distrofični procesi.
 • instrumentalni:
  1. radiografija ramenog zgloba - otkrivaju se promjene u koštanom tkivu;
  2. kompjuterizovana tomografija (CT) - promjene u hrskavičnom i koštanom tkivu u ranim fazama;
  3. magnetna rezonanca (MRI) - promjene u mekim zglobnim i periartikularnim tkivima;
  4. dijagnostička artroskopija - izvodi se ako je potrebno da se razjasni priroda patološkog procesa.

Liječenje osteoartritisa ramenog zgloba

Nakon postavljanja konačne dijagnoze, propisuje se kompleksno konzervativno liječenje artroze ramena. Ako je konzervativna terapija neučinkovita, propisuje se kirurško liječenje.

Jedna od efikasnih metoda liječenja artroze ramenog zgloba je masaža.

Konzervativna terapija

Uključuje farmakološke i nefarmakološke metode.

Liječenje

Ciljevi liječenja lijekovima su uklanjanje boli i suzbijanje progresije osteoartritisa. Za ublažavanje stanja pacijenta imenovati:

 1. Lijekovi iz grupenesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Lijekovi se daju intramuskularno, oralno ili rektalno; u isto vrijeme, lijekovi iz grupe NSAID se propisuju izvana u obliku masti, gelova ili krema.
 2. Lijekovi iz gruperelaksanti mišića- opustite mišiće koji okružuju zglob; spastično stanje ovih mišića povećava bol;
 3. Blokada bolasa lokalnim anesteticima.Otopina lijeka se ubrizgava u zglobnu šupljinu ili u periartikularna tkiva - brzi analgetski učinak.

Tok patogenetske (utjecaj na mehanizme bolesti) terapije u sklopu liječenja artroze ramena uključuje:

 1. Hondroprotektori- lijekovi koji u svom sastavu imaju biološki aktivne tvari koje obnavljaju tkivo hrskavice. Propisuju se oralno u obliku tableta i praha, u obliku intramuskularnih i intraartikularnih injekcija, a također i eksterno u obliku masti i krema.
 2. Angioprotektori- Sredstva koja poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi. Dodijeliti u tabletama za oralnu primjenu i otopinama za intravensko kapanje.
 3. Preparati hijaluronske kiseline- uvode se u zglobnu šupljinu kako bi se poboljšala svojstva amortizacije i spriječilo uništavanje koštanog tkiva.

Vitaminsko-mineralni kompleksi za poboljšanje metaboličkih procesa u zglobnim i periartikularnim tkivima.

Tretman bez lijekova

Osnova neliječničkih metoda liječenja artroze ramena je zdrav aktivan način života i pravilna prehrana. Vrlo je važno riješiti se loših navika poput pušenja i zloupotrebe alkohola – one doprinose poremećajima cirkulacije i toksično djeluju na zglobna tkiva.

Ishrana, dijeta

Ne postoji posebna dijeta za liječenje artroze ramena, ali je pravilna prehrana vrlo važna kod ove bolesti. Preporučljivo je uključiti u dnevnu prehranu: morsku ribu, plodove mora, nemasno meso peradi, mliječne proizvode, svježi sir, sir, žitarice (zobene pahuljice, heljda), povrće, voće.

Iz ishrane se isključuju: lako svarljivi ugljikohidrati (slatkiši, mafini, slatka gazirana pića), masno crveno meso, hrana koja iritira tkiva koja izaziva oticanje - sol (prekomjerna količina), ljuti i ljuti začini.

Preporučljivo je dati prednost kuhanim, dinstanim i kuhanim jelima.

Ortopedski tretman za raspodjelu opterećenja na ekstremitet

Kako bi se spriječile ozljede ramena, preporučuje se povremeno nošenje elastičnog zaštitnog držača u obliku kratkog rukava koji se spaja na suprotnu ruku. Uređaj poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja otekline. Ali ne preporučuje se stalno nošenje, jer to dovodi do brzog smanjenja opsega pokreta u ramenu.

Mnogi stručnjaci uključuju tejpiranje u kompleksno liječenje artroze ramena - fiksiranje tkiva ljepljivim elastičnim trakama. Time se eliminiše bol, poboljšava cirkulacija krvi i funkcija zglobova.

Fizioterapija

Terapija vježbanjem - svakodnevno izvođenje seta vježbi - kod artroze ramena glavna je metoda rehabilitacije. Gimnastičke komplekse propisuje liječnik, savladava pod nadzorom instruktora vježbe terapije. Nakon što pacijent počne pravilno izvoditi cijeli set vježbi, to se može raditi kod kuće.

Fizioterapija

Fizioterapija je uključena u kompleksnu terapiju u bilo kojoj fazi bolesti. To su elektro- i fonoforeza uz primjenu lijekova protiv bolova, laser i magnetoterapija - stimulacija regenerativnih procesa u zglobnim tkivima, kursevi terapije udarnim valovima (SWT) - izlaganje zvuku, koji ima izražen hondroprotektivni učinak.

Narodni lijekovi

Narodni lijekovi će biti od velike koristi samo ako ih prepiše ljekar. Evo nekih od njih:

 • Uvarak od grana viburnuma za oralnu primjenu.Čašu zgnječenih sirovina prelijte sa 500 ml vode pre spavanja, pustite da proključa, držite na laganoj vatri 5 minuta, insistirajte celu noć, a zatim procedite i pijte 100 ml 3 puta dnevno. To je anestetik.
 • Stari recept za anestetičku mast od biljke divljeg ruzmarina.Uzmite vazelin ili puter i suhu isjeckanu travu. U emajliranu posudu naizmenično preklapati masnu podlogu i travu do samog vrha u slojevima, posudu zatvoriti poklopcem, premazati pukotine testom i staviti u rernu (najbolje u rernu) na malu vatru 2 sata, izvaditi iz rerne, procediti kroz duplu gazu, čuvati u frižideru i utrljati u kožu preko obolelog zgloba 2-3 puta dnevno.

Hirurške operacije

Uz neučinkovitost konzervativne terapije za artrozu ramena, provode se sljedeće kirurške intervencije:

 • Artroskopske operacijeomogućavajući uklanjanje različitih defekata u zglobnoj šupljini. Provode se uglavnom mladim ljudima sa posttraumatskom artrozom. Artroskopija vam omogućava da zategnete i pričvrstite tetivu bicepsa na kost (tenodeza - to će eliminirati labavost zgloba), ukloniti koštane izrasline - osteofite (debridman), obnoviti zglobnu šupljinu transplantacijom itd.
 • Endoprostetika- zamjena uništenog zgloba koji je izgubio funkciju umjetnim.

Pristup liječenju bolesti u klinikama

Klinički stručnjaci razvili su vlastiti pristup liječenju artroze ramena. Prije svega, svaki pacijent se pažljivo pregleda najsavremenijom dijagnostičkom opremom (uključujući i magnetnu rezonancu). Tada se potpuno oslobađa od bolova upotrebom medikamentoznih i nemedikamentoznih metoda. Istovremeno, za njega se odabire individualna kompleksna terapija, uključujući:

 • najsavremenije metode lijekova i neliječničkih metoda, uključujući plazmolifting;
 • tradicionalne orijentalne metode liječenja i obnavljanja funkcije zglobova i cijelog organizma u cjelini; to su akupunktura, moksibuscija, aurikuloterapija, taping itd.

Ovaj pristup brzo oslobađa osobu od boli i suzbija napredovanje bolesti. A redovni preventivni kursevi omogućavaju pacijentima da zaborave na bolest i vode normalan život. Brojne recenzije pacijenata govore o tome koliko je ovaj tretman efikasan.

Kombinacija dokazanih tehnika Istoka i inovativnih metoda zapadne medicine.

Opće kliničke smjernice

Za osobe koje pate od osteoartritisa ramena preporučuje se:

 • voditi zdrav, pokretljiv način života, naizmjenično fizičku aktivnost i odmor;
 • pravilno jesti redovno;
 • oslobodite se svih loših navika;
 • redovito izvodite terapeutske vježbe, izbjegavajući nagle pokrete;
 • spavajte noću na leđima ili na zdravom boku, stavljajući mali jastuk ispod bolne ruke;
 • odustati od teškog fizičkog napora, izbjegavati ozljede, produženi stres i prehlade;
 • tijekom egzacerbacije (razvoj sinovitisa), izbjegavajte bilo kakve termalne procedure;
 • pridržavati se svih preporuka ljekara koji prisustvuje.

Prevencija

Osobe sa otežanim naslijeđem posebno je važno pridržavati se određenih pravila za prevenciju artroze ramena. Ne bi se trebali baviti dizanjem tegova, tenisom, traumatskim sportovima, raditi kao čekićari, kovači, rudari. Svi koji žele da imaju zdrave zglobove treba da vode aktivan način života i da se redovno hrane pravilno.

Često postavljana pitanja o bolesti

 1. Šta je bol kod osteoartritisa ramena?

  Bolovi su bolni, pojačani kretanjem i podizanjem utega.

 2. Zašto je bolest opasna?

  Formiranje trajnog sindroma boli i gubitak funkcije ekstremiteta.

 3. Koji doktor liječi deformirajuću artrozu ramena?

  Posttraumatski - ortoped-traumatolog, na pozadini upalnih bolesti - reumatolog.

 4. Radi li se blokada kod artroze ramena?

  Za jake bolove, da.

 5. Koliko su efikasne fizioterapijske metode za ovu bolest?

  Djelotvoran kao dio kompleksnog tretmana.

 6. Da li je moguće potpuno izliječiti deformirajuću artrozu ramena?

  Ne, ali doktor može suzbiti njegovo napredovanje i spasiti pacijenta od bola.

Artrozu ramena treba liječiti dugo, sistematski i striktno pod nadzorom ljekara. Pokušaji da se sami izbore s ovom bolešću prepuni su komplikacija i invaliditeta. Ali kvalificirani stručnjak može zaustaviti proces u bilo kojoj fazi bolesti, spasiti pacijenta od boli i značajno poboljšati njegovu kvalitetu života.