Bol u koljenu. Artroza i artritis kolenskog zgloba

Artritis i artroza glavni su uzroci bolova i upala zgloba koljena (osim ako, naravno, ne govorimo o ozljedi).artroza kolenaNažalost, ni hondroprotektori, ni lijekovi na bazi nesteroidnih protuupalnih lijekova (nesteroidni protuupalni lijekovi), niti hirurške intervencije - ispumpavanje tečnosti, struganje, artroskopija - ne daju potreban terapijski efekat.

Sve tradicionalne metode liječenja artritisa i artroze usmjerene su na ublažavanje bolova, edema, ali ne uklanjaju osnovni uzrok bolesti, ne zaustavljaju upalu i deformaciju (uništavanje) zglobne hrskavice.

Kako istinski izliječiti artritis i artrozu koljenskog zgloba?

Kineziterapija artritisa koljena

Artritis koljena je lezija (upala) okolnog mekog tkiva zgloba, koja uključuje mišiće, ligamente i tetive. Zbog otoka mekih tkiva i bolova u koljenu, opseg pokreta u zglobu je ograničen.

Upala zgloba koljena povezana je ne samo s artritisom, već i s dijagnozama poput sinovitisa koljena, bursitisa, patellarne hondromalacije, oštećenja medijalnog meniskusa, roga meniskusa, ligamenata.

Kako bi ublažili upalu u zglobu sa svim tim dijaznosama, liječnici sve više koriste drenažu periartikularne vrećice - ispumpavanje tekućine iz zgloba (pomoću šprice koja prodire u šupljinu zglobnog prostora i periartikularne vrećice), a zatim ubrizgavaju hormone i antibiotike.

Kao rezultat takvog "liječenja" razvijaju se distrofični procesi koji dovode do patološkog restrukturiranja kosti i hrskavice zgloba, do degenerativnih promjena u ligamentima zgloba! A da ne spominjemo činjenicu da nakon zahvata osoba neprestano osjeća tupi bol u koljenu koji ometa kretanje.

I najvažnija stvar! Ispuštanje zgloba samo privremeno ublažava oticanje, ali ne uklanja uzrok upale.

Šta uzrokuje upalu zglobova?

Pitanje je otkud bolovi u zglobovima, upale, ako je, na primjer, zglob netaknut, nema infekcije ili ozljede (o ozljedama ćemo malo kasnije), ali koljeno i dalje boli i otekne?

Upala, kao fiziološka reakcija, predstavlja kršenje trofizma - prehrane tkiva zgloba, cirkulacije krvi i mikrocirkulacije u zglobu, uslijed čega zglobni prostor prolazi kroz patološku rekonstrukciju i sužava se, dolazi do otoka zgloba, što dovodi do ograničenja njegove mobilnosti.

Postoji samo jedan način da se riješite edema i pratećeg ograničenja pokretljivosti u zglobu - da vratite mikrocirkulaciju u zglobu, odnosno da uklonite zagušenja u mekim tkivima zgloba: mišićima i ligamentima.

A to se može učiniti uključivanjem fiziološke „pumpe" koljena koja hrani zglob. U ovom slučaju to su mišići natkoljenice i potkoljenice. Prisiljavanjem velikih mišića natkoljenice da rade u potpunosti, moći ćemo uspostaviti odliv upalne tečnosti iz sinovijalne vrećice zgloba, vratiti glavne izvore opskrbe koljena u zglobu.

Dakle, moguće je ublažiti upalu i oticanje zgloba bez operacije.

Kineziterapija artritisa kolena može se započeti čak i ako postoji otok i jaki bolovi u fleksiji. Osnova liječenja su vježbe za dekompresiju na specijalnoj medicinskoj i rehabilitacijskoj opremi kako bi se obnovila limfna drenaža, cirkulacija krvi i mikrocirkulacija zgloba. Istovremeno se poštuje princip dosljednosti i postupnosti. Treba biti strpljiv. Uskoro ćete osjetiti primjetna poboljšanja - bolovi, otekline će proći, koljeno će se početi puno bolje savijati.

Pitanja i odgovori

Važna pitanja koja se mogu pojaviti kod pacijenata s artritisom i artrozom, koji su navikli na tradicionalne metode liječenja.

  1. Kako se kretati, izvoditi vježbe na simulatorima protiv bolova, upala i ukočenosti zglobova?
  2. Hoće li pokret naštetiti već bolnim zglobovima? Nije uzalud da službena medicina preporučuje nepokretnost kod artroze i artritisa, nošenje steznika, jastučića za koljena za gonartrozu (deformirajuća artroza) i artritisa koljenskog zgloba.
  3. Šta učiniti ako imam tahikardiju, povišeni krvni pritisak (dijabetes, astmu itd. ) . . .

Moto kineziteraje je: "Pravi pokret liječi, a pogrešni osakaćuje. "Tretman zglobova metodom kineziterapije provodi se samo u specijaliziranom centru uz pomoć posebne rehabilitacione opreme - multifunkcionalnih simulatora dekompresije anti-gravitacijskog djelovanja, koji omogućavaju opterećenje dubokih skeletnih mišića bez aksijalnog opterećenja zglobova i kičme. Ovo je sigurna tehnika koja praktično nema kontraindikacija.

Za svaku se razvija individualni program, set motoričkih vježbi nakon savjetovanja s liječnikom Kineziterapijskog centra - pregled, temeljna funkcionalna dijagnostika stanja mišićno-koštanog sistema.

U početku, 4-6 dana, može se povećati bol u koljenu, pa čak i povećati otok. Ali sve je to povezano s adaptacijom organizma. Uskoro ćete osjetiti primjetni napredak. Ponavljajući ciklus napetosti i opuštanja mišića jača ligamentni aparat i poboljšava protok krvi u zahvaćeni zglob.

Kineziterapijska metoda omogućava ne samo zaustavljanje toka bolesti, već i u relativno kratkom vremenskom periodu potpuno obnavljanje radne sposobnosti bolesnog zgloba. Da bi inicijalni proces bio glatkiji, preporučuju se dodatne metode kineziterapije - kriosauna i terapija autoplazmom, koje su danas najefikasnija alternativa hormonalnim lijekovima i operacijama koljena.

Liječenje artroze koljena

Artroza zgloba kolena (deformirajuća gonartroza) predstavlja kršenje integriteta zgloba, deformaciju zglobnih površina, iscrpljivanje i smanjenje debljine zglobne hrskavice.

Artroza, poput artritisa, može biti praćena upalom. Artritis, pak, u nedostatku adekvatnog liječenja dovodi do artroze. Zašto? Kod upalnog artritisa u početku je zahvaćena sinovijalna membrana zgloba - tanak film vezivnog tkiva koji zglob postavlja iznutra. Dugotrajno zapaljenje ove membrane može dovesti do uništenja hrskavice. A ovo je artroza.

Principi liječenja artroze i artritisa vrlo su slični. Sličnost je zbog uobičajenih uzroka nastanka bolesti - to su dvije faze u razvoju degenerativnog procesa sa elementima tkivne distrofije.

Osteoartritis se javlja zbog pothranjenosti zgloba, s vremenom se zglob počinje sušiti i deformirati. Pothranjenost zgloba (distrofija), pak, nastaje uslijed naglog smanjenja mikrocirkulacije, odnosno broja kapilara koji hrane zglob, čiji broj ovisi o broju mišića kroz koje te kapilare prolaze.

Sve hranjive sastojke potrebne za zglob dostavlja krv koja cirkulira kroz posude. Posude su smještene u mišićima i ligamentima, pa mišići, osim motoričke funkcije, igraju i ulogu pumpi za krv. Oni pumpaju ogromnu količinu krvi, pružajući hranu zglobu koljena i nesmetan metabolizam. Ako mišići pumpe pružaju adekvatan protok krvi, dobru mikrocirkulaciju, zglob koljena je zdrav. Ako je mikrocirkulacija poremećena kao rezultat pogoršanja mišićnog rada uslijed njihove atrofije, zglob je na dijeti od gladi i započinje njegovo sporo starenje.

Dakle, prehrana zgloba koljena i zglobne hrskavice, njegovo opskrba krvlju i mikrocirkulacija direktno ovise o radu mišića, ligamenata i tetiva ovog zgloba.

Stoga je u liječenju artroze (deformirajuće gonartroze) glavni zadatak kineziterapije raditi "pumpe" ili "pumpe" koljena: veliki mišići bedra i potkoljenice, koji su izvori opskrbe krvlju i prehrana do zgloba koljena. Opterećenja mišića stimuliraju stvaranje novih kapilara u tim mišićima, povećavaju adaptivni kapacitet mišićnog tkiva.

U liječenju artroze posebna pažnja posvećuje se bicepsu butine. Ovo je stražnji dio bedra, koji se vrlo malo koristi u svakodnevnom životu. Ali kroz nju prolaze glavni neurovaskularni autoputevi donjih ekstremiteta - išijasni živac, arterije, vene, limfne žile. Ova mišićna skupina zapravo igra glavnu ulogu u transportu krvi i limfe do gornjeg dijela tijela, a time i do zglobova.

Nerazvijeni mišić je kratak i ukočen. Ima slabu vaskularnu mrežu zbog malog broja mišićnih vlakana i nije sposoban propustiti veliku količinu krvi kroz sebe. Jaki, elastični i dugi mišići neophodni su za održavanje zglobova i kičme.

U jednom članku teško je otkriti sve principe zajedničkog liječenja metodom kineziterapije, za jasnoću smo naveli samo nekoliko primjera.

Ozljeda koljena. Oštećenje meniskusa i ligamenata koljena. Da li je moguće bez operacije?

Ozljede koljena su uobičajene i nisu ograničene na sportiste. Zglob koljena je pod ozbiljnim stresom u svakodnevnom životu, bez obzira na to što radimo. U slučaju puknuća (oštećenja) meniskusa ili ligamenata koljenskog zgloba, u pravilu se propisuje operacija - složena i skupa. Ali postoje i alternativni načini. To su terapija autoplazmom, aktivna rehabilitacija pomoću posebne opreme, terapija vežbanjem, gimnastika zglobova, fizioterapija i terapijska masaža.

Terapija autoplazmom za liječenje zglobova

Terapija autoplazmom je najefikasnija kod upalnih bolesti zglobova, bolova, edema, artritisa i artroze koljenskog zgloba, artritisa ruku, prstiju, otoka zglobova, reumatoidnog artritisa. Savremen i siguran postupak omogućava pokretanje prirodnih mehanizama obnavljanja hrskavičnog tkiva zglobova, sinovijalne tečnosti, ligamenata, tetiva, mišićnog i koštanog tkiva. Istovremeno, dolazi do poboljšanja u ishrani zglobne hrskavice i jačanju zgloba. U pravilu se nakon nekoliko sesija događaju značajne promjene: bol u zglobovima, upale i otekline nestaju, a pokretljivost zgloba se obnavlja.