Koji je najbolji flaster za bol u leđima: lijekovi protiv bolova i terapeutski

Za one koji pate od bolova u leđima, flaster je jednostavan za upotrebu, pristupačan, efikasan i siguran oblik doziranja. On nije u stanju da izliječi bolest niti otkloni uzrok nelagode, jer. ovo je samo važna karika u kompleksu liječenja. Djelovanje flastera usmjereno je na uklanjanje ili ublažavanje bolnih simptoma bolesti, poboljšanje kvalitete života kod kuće, bez pribjegavanja pomoći medicinskog stručnjaka, uzimanja tableta koje su štetne za sluznicu gastrointestinalnog trakta ili bolne. injekcije koje imaju mnogo nuspojava i kontraindikacija. Bez negativnog uticaja na druge sisteme i organe, flaster za bol u leđima dostavlja lekovite supstance na pravo mesto, obezbeđuje dovoljnu koncentraciju za razvoj terapeutskog efekta i tačkasto dejstvo direktno na izvor boli.

leđa bole šta će flaster pomoći

Svojstva i vrste maltera

Flaster je relativno nov oblik lijeka koji se odnosi na transdermalni terapijski sistem.

Njegova posebnost je jedinstvena struktura koja ima niz prednosti:

 • jednostavnost upotrebe, lakoća nošenja - nevidljivost za druge, očuvanje slobode kretanja, udobnost tretmana (u zavisnosti od vrste proizvoda i očekivanog efekta, flaster može biti na koži od 1 sat do 2-3 dana);
 • aktivni elementi brzo prodiru u površinske krvne žile kroz gornje slojeve kože, počinju djelovati namjerno i brže nego u oblicima za oralnu primjenu;
 • kada se nanese na kožu, postiže se sistemski efekat, ali se supstance apsorbuju u sistem donje ili gornje šuplje vene, zaobilazeći jetru i probavni trakt i ne prolazeći kroz kompleks biohemijskih transformacija (primarni metabolizam jetre i želuca), u kojima se ljekovite tvari razgrađuju i obično gube farmakološku aktivnost;
 • sposobnost polaganog oslobađanja aktivnih sastojaka na površini dermisa, što omogućava duži period izlaganja. To se događa zbog kontinuiranog snabdijevanja lijekom tijelu brzinom koja stvara konstantnu i blizu minimalne terapijske razine koncentracije lijeka u krvotoku;
 • odsutnost sindroma povlačenja s oštrim krajem aplikacije;
 • mogućnost kombinovanja sa drugim lekovima, fizioterapijskim procedurama i metodama lečenja;
 • kontrola otpuštanja i produženo djelovanje flastera za ublažavanje bolova u leđima omogućava smanjenje učestalosti primjene propisanih lijekova. Time se, zauzvrat, minimiziraju sistemske i lokalne nuspojave karakteristične za dugotrajnu ponovljenu primjenu, prisustvo i veličinu kumulativnog efekta i izbjegava moguće slabljenje farmakološkog učinka.
flaster za bolove u leđima

Zbog svojih prednosti, transdermalna terapija je brzo stekla popularnost. U svijetu je službeno registrirano nekoliko desetina medicinskih ljepljivih traka s različitim aktivnim tvarima. Svi postojeći flasteri za lečenje bolova u leđima, na osnovu sastava i principa izlaganja, mogu se podeliti u grupe. Ova podjela je uslovna, jermnogi od njih djeluju na više mehanizama i proizvode složeni učinak, kada se utjecaj jedne aktivne komponente dopuni radom druge. Na farmaceutskom tržištu predstavljeni su flasteri domaćih i stranih proizvođača.

U ljekarnama možete pronaći proizvode sljedećih marki specijaliziranih za proizvodnju doziranih, potpuno gotovih lijekova namijenjenih za vanjsku upotrebu u obliku flastera:

 • iritirajuće djelovanje;
 • sa toplotno reflektirajućim premazom, suha toplina;
 • s nesteroidnim ili drugim protuupalnim agensima;
 • uz dodatak ljekovitog bilja i ulja;
 • na bazi supstanci hondroprotektivnog djelovanja;
 • lijekovi protiv bolova s lokalnim anesteticima;
 • nanotehnologija.

Pregled najpopularnijih zakrpa za leđa

Razvoj i implementacija transdermalnih terapijskih sistema promijenila je ideju flastera kao jednostavne naljepnice za zaštitu od oštećenja. Prisustvo rezervoara lijeka učinilo je flaster važnim elementom u simptomatskom liječenju bolova u donjem dijelu leđa i alternativom za parenteralnu i oralnu primjenu. Mnogo je razloga koji mogu uzrokovati bol i težinu u leđima. To može biti zbog problema sa mišićno-koštanim sistemom, bolesti unutrašnjih organa, fizičkog preopterećenja, hipotermije, uklještenih živaca, hronične infekcije, ozljede leđa, stresa, promjena u dobi.

Kako se situacija ne bi pogoršala, bol se ne može zanemariti, rijetko prolazi sam. Liječenje treba biti pravovremeno i kompetentno - potreban je integrirani pristup. Ovisno o vrsti i jačini boli, mogućim uzrocima njihovog nastanka, fiziološkim karakteristikama tijela, liječnik može propisati jedan ili drugi lijek.

Samo specijalista, nakon ankete i detaljnog pregleda, može odrediti koja je medicinska naljepnica bolja, jer. razlikuju se po principu djelovanja i zadacima. Kratak opis i karakteristike najčešće propisivanih flastera protiv bolova za liječenje leđa:

 • Biber - najpopularniji, dobro dokazan. Jeftino i efikasno. Tečni flasteri-gelovi su prozirni, hipoalergeni, sigurno fiksirani. Nalet topline prilikom nanošenja gel filma osjeti se nakon 2 minute. Naljepnice na bazi kapsaicina (ekstrakta od ljute paprike) poboljšavaju protok krvi, metaboličke procese u zahvaćenom području, smanjuju napetost mišića, djeluju lokalno iritativno, zagrijavaju, antispazmodično i razrjeđuju. Ublažavaju bol zbog ometajućeg efekta, dok bol zamjenjuje osjećaj laganog peckanja i peckanja. Agresivan, može iritirati kožu. Indicirano za radikulitis, reumatska oboljenja, artralgični sindrom, neuralgiju leđa, lumbago, mijalgiju kičmenih mišića.
 • Kategorija termo žbuke koja sadrži skup supstanci (Turfan pijesak, koks, sol, aktivni ugalj, željezo i mineralni prah i slično), koji se mogu zagrijati do 40-58 stepeni za samo 20 minuta u kontaktu sa zrakom i održavati optimalna temperatura 7-12 sati. Ova podskupina ima visoku cijenu i relativno dugu listu kontraindikacija. Jednokratne naljepnice anesteziraju, obezbjeđuju ravnomjerno zagrijavanje, pojačanu cirkulaciju krvi, opuštaju stalno napeta duboka mišićna vlakna koja se protežu duž kičmenog stuba. Flaster za zagrijavanje pomaže kod reume, osteohondroze, miozitisa lumbalnog ili drugog leđnog mišića, kroničnog osteoartritisa, išijasa.
 • Mase flastera s uključivanjem diklofenaka su predstavnici grupe nesteroidnih protuupalnih lijekova. Deluju brzo bez iritacije kože. Karakteriziraju ih izražena protuupalna i analgetska svojstva. Efekat je dugotrajan. Uklonite bolove povezane s upalnim procesom otoka. Sintetički sastav nesteroidne strukture uzrokuje vjerojatnost neželjenih nuspojava (rizik se povećava s produženim liječenjem flasterom). Obično donose olakšanje u akutnim periodima bolesti: kod upale, degenerativnih promjena u kralježnici, lumboishialgije. Prikazan i za leđa i zglobove kao sredstvo za brzi oporavak od prenaprezanja, ozljeda, uganuća.
 • Visoko ciljana ljepljiva traka koja sadrži glukozamin, hondroitin sulfat i neurotropni vitamin B1. Kompleks aktivnih sastojaka uključenih u sintezu vezivnog tkiva povećava proizvodnju matriksa hrskavice, štiti hrskavicu od štetnih faktora, pomaže u obnavljanju hijalinskog sloja i stimulira regeneraciju tkiva. Lijek je prirodnog porijekla, skup je, opskrbljuje hranjivim i protuupalnim supstancama. Njegovo djelovanje usmjereno je na uklanjanje uzroka sindroma boli. Ova vrsta flastera se preporučuje kod deformirajućih, degenerativno-distrofičnih promjena na kralježnici.
 • Lokalni anestetik sa lidokainom, koji je kombinacija 2 anestetika. Jaki lekovi protiv bolova, obezbeđuju dermalnu anesteziju, efekat traje još 120 minuta nakon skidanja trake za tretman sa kože. Koristi se za neuropatske bolove u leđima, prije injekcija ili površinskih operacija.
 • Noviteti proizvedeni po posebnim tehnologijama. Uključuju bioaktivne tvari najmanjih veličina nanesene na polimernu podlogu, koje lako mogu prodrijeti u slojeve epiderme, doći do bolne točke, proizvoditi zračenje u infracrvenom području spektra i stvoriti konstantno magnetsko polje. Rezultat kombiniranog djelovanja nanočestica je povećanje lokalnog protoka krvi, poboljšanje limfne drenaže, ublažavanje boli, upalnih reakcija, uklanjanje edema, opuštanje mišića i obnavljanje funkcija. Flasteri su indicirani za kršenje osjetljivosti, bolove u cervikalnoj, lumbalnoj regiji na pozadini uklještenog živca, išijas, spondilartrozu, osteohondrozo i druge patologije kralježnice.
 • Naljepnice na bazi ljekovitog bilja - nazivaju se i kineskim flasterima. Zvanično nisu lijek, registrirani su kao proizvodi koji spadaju u kategoriju sanitarno-higijenskih proizvoda i kozmetike. Proizvođači ističu učinkovitost i sigurnost biljnih flastera, što je posljedica ogromne količine korisnih prirodnih tvari koje čine osnovu medicinske ploče. Postoji mnogo varijacija ljepljivih traka i recenzije o njima su uglavnom pozitivne. Među nedostacima se ističu česte alergijske reakcije i veliki broj lažnjaka. Raspon primjene je širok, uključuje osteohondrozu bilo kojeg dijela kralježnice, išijas.

Kako koristiti

Svi flasteri protiv bolova u leđima su samo za vanjsku upotrebu. Ne podliježu ponovnoj upotrebi, nakon uklanjanja s kože moraju se zbrinuti. Nakon skidanja zaštitne trake, proizvod se nanosi na dobro očišćenu suhu površinu kože u području uznemiravanja i ostavlja da djeluje onoliko koliko je odredio proizvođač.

U uputstvu se navodi da:

 • Biber flaster može biti na koži, pružajući terapeutski efekat, 2 dana. Može iritirati kožu i izazvati jako peckanje. Ponovna primjena je moguća tek nakon kratke pauze. Gel flaster se nanosi na problematično područje tankim slojem, bez trljanja, čekajući da se potpuno osuši. Formirani film se uklanja za jedan dan.
 • Termalni flasteri se rijetko postavljaju direktno na golo tijelo, jer percipirana temperatura može dostići visoke vrijednosti, pa proizvođač preporučuje da ih fiksirate na prilično gusto donje rublje. Nakon otvaranja vrećice za pakovanje i uklanjanja flastera, uklonite zaštitnu foliju sa nje. Mora se koristiti odmah iu cijelosti - zabranjeno je rezati! Maksimalno trajanje upotrebe je 10-12 sati dnevno.
 • Flasteri sa NSAIL-ima se smiju držati samo 24 sata. Maksimalna dozvoljena dnevna doza je 30 mg. Trajanje kursa lečenja ne bi trebalo da prelazi 21 dan.
 • Anestetički flasteri se postavljaju na kožu u području najvećeg bola. Mogu se rezati, lijepiti istovremeno 3 komada na različite dijelove tijela. Vrijeme primjene - 1-5 sati, zatim učinak slabi. Razmak između ponovljenih primjena je najmanje 12 sati. Potrebno je procijeniti efikasnost takvog tretmana - ako se nakon 2-4 sedmice redovne primjene ne primijeti pozitivan rezultat, onda se kurs tretmana treba završiti.
 • Flasteri s hondroprotektorima zahtijevaju dugotrajnu upotrebu. Preporučeni režim: prva sedmica - svakodnevna 24-satna upotreba (pri ponovnom nanošenju flaster je poželjno lagano pomjeriti kako ne bi nepotrebno ometao disanje kože), drugu sedmicu i zatim - svaki drugi dan. Uputstva proizvođača obećavaju da će se vidljive promjene pojaviti nakon 3 mjeseca liječenja, a za konsolidaciju postignutog efekta potrebno je produžiti terapiju za još najmanje 3 mjeseca.
 • Nanotehnološki flasteri se koriste u kratkim kursevima: akutna bol - 3-9 dana, faza egzacerbacije hronične bolesti - 9-15 dana. Posle nedelju dana pauze možete ponoviti tretman. Trajanje neprekidnog zadržavanja ljepljive trake na koži je ograničeno na 12 sati, nakon čega koža mora mirovati najmanje 6 sati. Terapeutski učinak često je praćen blagim osjećajem peckanja i naletom vrućine.
flaster za bolove u leđima

Kontraindikacije za upotrebu

Ako uporedimo različite vrste flastera, koristeći sigurnost liječenja kao kriterij, tada su najpoželjniji kvalitetni moderni razvoji. Popis kontraindikacija za njihovu primjenu ograničen je na prisutnost otvorenih rana, bradavica, velikih mladeža na mjestima fiksiranja ploča, kožnih bolesti i trudnoće (zbog nedostatka dovoljno kliničkih podataka koji potvrđuju sigurnost za razvoj fetusa). Sljedeći najsigurniji flaster je Nano Patch GS, koji je zabranjen za liječenje trudnicama i dojiljama, djeci i adolescentima od 0-18 godina i osobama sa individualnom netolerancijom na komponente. Termalni flasteri se također ne smiju koristiti kod pacijenata sa dijabetes melitusom ili koji su bili podvrgnuti operaciji srca.

Lista je zatvorena flasterima sa NSAIL, koji imaju sljedeće kontraindikacije:

 • preosjetljivost na nesteroidne tvari, pomoćne elemente lijeka;
 • aspirinska trijada;
 • disfunkcija bubrega, jetre;
 • hronični tok srčane disfunkcije;
 • erozije, gastrointestinalni ulkusi;
 • egzacerbacija porfirinske bolesti;
 • starija ili dječja dob - 0-15 godina;
 • 3. trimestar trudnoće ili dojenja.
bole leđa tokom trudnoće što će vam flaster pomoći

Analogi

Gore navedeno je iscrpna lista flastera na farmaceutskom tržištu, oni nemaju analoga u ovom obliku doze. Drugi lijekovi za dermalnu primjenu, masti i gelovi, sprejevi, uključujući istu aktivnu supstancu, imaju najbliži učinak.

Bol u leđima razlog je da se odmah obratite liječniku, samoliječenje na bilo koji način može uzrokovati razvoj ozbiljne patologije.