Zašto bole koljena i kako ih liječiti

bol u kolenu slika 1

Od svih zglobova u ljudskom tijelu, bol u koljenu je najčešća pritužba ljudi. Zglob koljena je složen, podnosi veliko opterećenje pri različitim vrstama fizičke aktivnosti, stoga može biti mnogo razloga za bol u njemu. Bol u koljenu, čak i ako se javlja povremeno i nestaje sam od sebe, ne bi trebao proći nezapaženo.

Bol u koljenu, bez obzira na intenzitet, značajno narušava kvalitetu života. Nema radosti od vaše omiljene aktivnosti na otvorenom, efikasnost se smanjuje, a jednostavan odlazak u kupovinu postaje problem.

U našem članku ćemo razmotriti što učiniti ako bole zglobovi koljena, kako ih liječiti i da li je moguće zauvijek se riješiti nelagode u koljenima - posljednje pitanje je posebno relevantno za starije ljude koji razmišljaju o sjedilačkom kretanju i bolovima u zglobovima sindrom neizostavan pratilac starosti.

Dijagnostika bola

 • Potrebno je utvrditi prirodu boli. Bol može biti oštar, pekući, probadajući, bolan.
 • Uklonite okolnosti pojave boli - noću, nakon napora, tokom hodanja, ujutro, iznenadni oštar bol.
 • Da li je bilo drugih znakova oštećenja zgloba: otok, hiperemija (crvenilo), deformitet zgloba, škripanje, ograničenje pokretljivosti.
 • Provjerite povijest infekcije, stresa, ozljede nogu ili povećane fizičke aktivnosti.
 • Prođite instrumentalni pregled u medicinsko-preventivnoj ustanovi (LPU) - test krvi, rendgenska dijagnostika, analiza sinovijalne tekućine.

Uzroci bolova u koljenu

Postoji više od 200 zglobnih patologija, većina njih je praćena ne samo bolom. Samo na osnovu kompleksa simptoma i pregleda možete utvrditi od čega vas bole koljena.

Traumatska patologija

Kod traumatskih patologija bol u koljenu se javlja kod ozljeda zglobova (udarci, padovi, dugotrajni stres na zglobove - tipično za sportaše) ili kod općih bolesti tijela.

Razmotrimo glavne traumatske patologije.

Fraktura koljena

Prijelom ili pomak patele, prijelomi kondila femura i/ili tibije. Kada padnete sa visine na koljena, u slučaju saobraćajnih nesreća itd.

Žrtva doživljava oštar jak bol u trenutku udara, s vremenom bol ne prestaje, može malo oslabiti, ali se pojačava pritiskom ili hodanjem.

Zglob otiče, deformiše se, puni se krvlju (hemartroza), koljeno se ne savija, a patela postaje nenormalno pokretljiva.

Iščašeno koleno

bol u kolenu slika 2

Karakterizira ga pomicanje kostiju zgloba jedna u odnosu na drugu. Dislokacija kolenskog zgloba je različite složenosti (potpuna, nepotpuna, komplikovana rupturom mekih tkiva itd. ).

Uobičajena dislokacija nastaje kao posljedica ozljede koljena ili kao posljedica kongenitalne anomalije: slabost ili pretjerana elastičnost ligamenata, ravne klizne staze femura u zglobu, pretjerano visok položaj patele.

Iščašenje koljenskog zgloba je prilično ozbiljna ozljeda i ako se na vrijeme ne zbrine, sve se može završiti ozbiljnim komplikacijama. Dislokacija kolenskog zgloba je najbolnija od svih vrsta, iako je rijetka pojava.

Ozbiljne povrede poput iščašenja treba liječiti u zdravstvenim ustanovama, tako da ne bi trebalo biti samostalne intervencije. To rade traumatolozi.

Uganuće, ruptura tetiva, ligamenata

U zavisnosti od stepena oštećenja (parcijalne rupture pojedinačnih vlakana, nepotpuno kidanje, potpuna ruptura) javljaju se simptomi: škripanje i klikovi pri kretanju, modrice ispod mesta rupture, ograničenje fleksije-ekstenzije zgloba, otok kolena, prepokretnost zgloba (sa potpunim lomljenjem ligamenata). Bol je oštar i jak, ali se uz manju povredu možda neće pojaviti odmah, već nakon nekog vremena.

Burzitis

Upala periartikularne burze zbog traume, infekcija, metaboličkih poremećaja, autoimunih bolesti. Često se javlja kod sportista i osoba sa povećanom telesnom težinom. Koljeno otiče, bolovi su različitog intenziteta, ali se pojačavaju pri naporu i noću.

Pucanje meniskusa

Može biti posljedica traume ili degenerativnih promjena u hrskavičnom tkivu. Akutnu traumu karakterizira jak bol, otok i ograničena pokretljivost. Simptomi degenerativnih promjena su blagi.

Bolesti zglobova

Bol u koljenu može biti simptom nekog medicinskog stanja.

Popisali smonajčešće bolesti sa sindromom bola u koljenu:

Reumatizam

Dijagnoza je mnogo rjeđa nego u 19. i 20. vijeku. To je zbog otkrića penicilina (a potom i proizvodnje drugih antibiotika), ali i zbog niskih dijagnostičkih mogućnosti u prošlosti, kada su se gotovo sve bolesti zglobova pripisivale reumatizmu.

Karakterističan znak reumatizma je naizmjenični bol u zglobovima: prvo se upali jedan zglob, zatim drugi. Na primjer, bol u koljenu jenjava, ali se javlja u drugom velikom zglobu (lakat, kuk).

Reumatizam je češći kod djece i adolescenata, bolest se razvija nakon streptokokne infekcije gornjih disajnih puteva.

Napomena: uznapredovali reumatizam dovodi do oštećenja srca (reumatska bolest srca) ili nervnog sistema (koreja).

Reaktivni artritis

Češći je kod osoba reproduktivne dobi, jer upalu zglobova najčešće uzrokuju patogeni mikrobi koji spolno ulaze u ljudski organizam.

Mnogo rjeđe, reaktivni artritis je uzrokovan infekcijom gastrointestinalnog trakta ili infektivnom upalom nazofarinksa (upala grla, gripa). Nakon 1-4 sedmice nakon bolesti, pacijent primjećuje da su ga noge počele boljeti noću.

I veliki zglobovi (koljena, gležnjevi) i mali (palac na nozi boli ili bolovi) mogu postati upaljeni i bolni. Bol u koljenu je praćen otokom i/ili crvenilom.

Ponekad simptomi uključuju konjuktivitis (upala i bol u očima), keratoderma (zadebljanje kože na tabanima).

Reiterov sindrom

Uretritis (učestalo, bolno mokrenje) i crijevni poremećaji pridružuju se simptomima običnog reaktivnog artritisa.

Osteoartritis

Bolesti starijih osoba. Povremeno bole koljena noću "zbog vremena". Opterećenje zgloba (dugo hodanje) povećava bol, oticanje i smanjuje pokretljivost zgloba.

Nakon odmora i zagrijavanja, bol nestaje.

Bakerova cista

Otok u stražnjem dijelu koljena, koji uzrokuje osjećaj stezanja, otežano kretanje.

Osteochondritis dissecans (Köningova bolest)

Hrskavica koja pokriva kost se ljušti, bolno koleno boli, a kada se fragment potpuno oljušti, kretanje zgloba je otežano.

Osgood-Schlatterova bolest

Češće se dijagnosticira kod adolescenata. Bol u koljenu se pojačava pri penjanju i spuštanju stepenicama, čučenju.

Reumatoidni artritis

Autoimuna bolest čiji mehanizam nije jasan. Uočava se da su početne okolnosti uobičajena lista opterećenja imunološkog sistema: od stresa i infekcije, do hipotermije. Imunološka tijela koja napadaju vlastite ćelije uzrokuju upalu zgloba, posebno njegove sinovije.

Pod uticajem napada imunoloških ćelija, membrana nabubri, povećava se u zapremini, a zatim počinje da raste u obližnje hrskavično i koštano tkivo. Rezultat procesa su bolovi u zglobovima koljena, koji postaju nepodnošljivi u drugoj polovini noći.

Bolest traje godinama, lečenje se sastoji od nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kortikosteroidnih hormona, preparata zlata, imunosupresiva, lekova protiv malarije.

Nastaje zbog nepravilnog metabolizma. Zbog zloupotrebe alkohola, "purinskih" proizvoda (meso, suvo meso, kiseli krastavci).

Mokraćna kiselina proizvedena u krvi se taloži u zglobovima u obliku kristala natrijum urata. Sve veće "naslage" postupno utječu na pokretljivost zgloba, pojavljuju se jaki napadi boli, vremenski interval između napadaja se postepeno smanjuje.

Vaskularni bol u koljenima karakterizira osjećaj povlačenja duž vene, ponekad pacijenti primjećuju akutni osjećaj peckanja.

Samo ljekar, nakon detaljnog pregleda, može reći zašto boli koleno, ako nije bilo očigledne povrede. Nerazumno je trljati zglob koljena sredstvom koje je "pomogalo komšiji". Uostalom, ono što pomaže u liječenju ozljede zgloba može izazvati pogoršanje autoimunog mehanizma bolesti.

Liječenje bolova u koljenu

Lekar bira režim lečenja u zavisnosti od dijagnoze.

Terapijske mjere su usmjerene na suzbijanje:

 • uz uzrok bolesti - infekcija, tumor, abnormalni metabolički procesi, neuspjeh imunološkog sistema.
 • sa sindromom boli - simptomatsko liječenje uključuje lijekove protiv bolova, intraartikularne blokade.
 • s degenerativnim procesima - lijekovi s hondroprotektorima pomažu u obnavljanju hrskavičnog tkiva zgloba.

Ako je potrebno, pribjegavajte operaciji, endoprotetici, koristite fizioterapiju i terapeutske vježbe za zglobove.

Proizvodi za ublažavanje bolova

Kontrolna lista za one koji boluju u koljenu – šta učiniti da ublažite stanje.

Uzrok bola šta da radim
Bol očigledno rezultat traume Osigurajte nepokretnost zglobova i udova, led ili hladan oblog na kolenu. Hitna medicinska pomoć.
Bol kod artritisa (reaktivnog, reumatoidnog, itd. ) Specifično liječenje antimikrobnim i protuupalnim lijekovima propisuje samo ljekar. Kod noćnih bolova možete staviti grijaću oblogu, masti na bazi pčelinjeg otrova.
Bol kod artroze (posttraumatske, starenje, osobe sa prekomjernom težinom) nakon vježbanja ili noću Bilo koji grijaći oblozi s biljnom tinkturom, utrljavanje masti s hondroprotektorima.

Jake bolove u zglobovima ublažavaju nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID).

Ali većina pacijenata (gojazni ljudi, starosne promjene u zglobovima) ne bi morali razmišljati o tome šta da rade s bolovima ako se pridržavaju preventivnog minimuma:

 1. Pravilna prehrana s dovoljnom količinom kalcija, vitamina, borba protiv viška kilograma;
 2. Smanjenje jakog stresa na zglob do promjene posla, ako se sastoji od cjelodnevnog "stajanja na nogama";
 3. Sistematska fizikalna terapija za jačanje mišića i ligamenata - dobar mišićni korzet smanjuje opterećenje na kostima;

Bolesti zglobova se mogu razviti godinama i dovesti do značajnog pogoršanja kvalitete života. Pravovremena posjeta liječniku i arsenal narodnih lijekova pomoći će zadržati radost kretanja do starosti.

Liječenje zglobova kod kuće - narodni recepti

Domaći recepti za masti i obloge na bazi prirodnih sastojaka koriste se u tečajevima - jedino tako možete postići trajni rezultat.

7 jednostavnih narodnih lijekova protiv bolova u koljenu:

 1. Listovi kupusa. Na svježem listu se prave rezovi tako da izađe sok. U sredinu stavite kašiku meda i stavite ovaj "komprim" na koleno. List je fiksiran zavojem. Nosite zavoj cijeli dan ili obavite proceduru noću. Na sličan način se koriste i listovi čička i trputca.
 2. Tinktura propolisa za artritis. Ako se koljena noću "izvrću" (uzroci tupih bolova mogu biti od promjene vremena do stresa na nogama), podmažite zglob mješavinom, utrljavajući je u kožu dok se ne osuši. Ako su koljena jako bolna, onda prave potpuni oblog: navlažite meko tkivo tinkturom i nanesite je na zglob, pokrijte ga filmom i omotajte šalom. Alat se koristi i za zagrijavanje zgloba ako se bolno koleno ohladilo. Isto tako koriste tinkture od prirodnih stimulansa: aloje, kalanhoja, mumije, mrtve pčela.

  Bitan:biološki aktivne supstance se ne mogu koristiti ako je bolest autoimune prirode. Stimulansi aktiviraju imunološki sistem i pogoršavaju bolest.

 3. oblog na kolenu protiv bolova
 4. Želatinski kompres. Komad gaze natopljen vrućom vodom se istisne, 1 kašičica se ulije u sredinu. želatina, nanesena na zglob, umotana u foliju za hranu i umotana. Ponavljajte postupak 14 dana uveče. Proizvod potiče ishranu zglobova i regeneraciju hrskavice.
 5. Kompres od senfa pomoći će ako vas jako boli koleno. Uzmite med i suhu senf u jednakim omjerima, dodajte toplu vodu i sol dok se ne formira kašasta konzistencija. Podmažite koleno mješavinom, položite krpom sa filmom i zavojem. Vreme izlaganja 20-40 min. , Ukloniti u slučaju jakog peckanja. Oblozi od senfa se koriste protiv bolova svaki drugi dan.
 6. Da noge ne bole, priprema se lijek za oralnu primjenu: želatin se uveče razmuti u 0, 5 litara vode, ujutru zagrije dok se potpuno ne otopi. Smjesa se uzima prije jela po ¼ – 1/2 čaše, pije se mjesec dana.
 7. Unutrašnja kozja mast (100 g) se pomeša sa balzamom „Zvezdochka" (1 teglica), dobijena mast se utrlja za venske i zglobne bolove u kolenu.
 8. Kefir maska. 0, 5 l kefira izmrviti hleb, dodati 1 kašičicu. soda. Smjesa se insistira 6 sati. Zatim se tečnost procijedi, navlaži gazom i preko noći se rade oblozi nekoliko dana, dok bol ne nestane.

Preporučljivo je redovno primjenjivati kućno liječenje narodnim lijekovima, kombinirajući tradicionalnu medicinu i moderne metode. Nemojte čekati da se bolest već čvrsto uspostavi i proglasi jakim bolom, deformacijom zgloba. Rani odlazak lekaru ubrzaće oporavak, dok je hronični oblik bolesti teže izlečiv.

Bilješka:liječenje narodnim lijekovima dopušteno je samo uz odobrenje liječnika, nakon pregleda i dijagnoze.