Simptomi i liječenje cervikalne osteohondroze kod kuće

bolovi u vratu sa osteohondrozo

Cervikalna osteohondroza može se nazvati jednom od najčešćih patologija kičme danas. Istodobno, prema statistikama, može se primijetiti da je sve više i više mladih ljudi bolesnih s ovom degenerativnom bolešću, ranije se vjerovalo da se osteohondroza javlja samo kod starijih ljudi. Vrijedno je znati o simptomima cervikalne osteohondroze i liječenju kod kuće, jer što je ranije otkrivena patologija i započeta terapija, to je manja vjerojatnost da će se razviti komplikacije.

Cervikalna osteohondroza je degenerativna bolest vratne kralježnice kod koje je intervertebralni disk uništen. Patologija napreduje prilično sporo, ali treba imati na umu da je većina degenerativnih promjena nepovratna.

Faze bolesti

Sljedeće faze cervikalne osteohondroze razlikuju se od početnih promjena, koje praktički ne uzrokuju bol i druge simptome, do potpunog uništenja intervertebralnog diska:

  1. Pretklinička faza. U ovoj fazi nema vidljivih znakova degenerativnih promjena, one se odvijaju na biokemijskom nivou. Pacijent ne osjeća bol ili bilo kakve druge promjene u svom stanju.
  2. Faza u kojoj se povećavaju degenerativne promjene u jezgru pulposusa. Promjene u jezgri pulposusa dovode do destabilizacije vratne kičme, javljaju se poremećaji u strukturi vlaknastog diska. Pacijent počinje osjećati blagi bol i druge simptome.
  3. Faza potpunog uništavanja prstenastog fibrosusa. Postoji izbočina intervertebralnog diska - nukleus pulposus počinje se širiti dalje od uništenog prstenastog fibrosusa, javljaju se pomaci i subluksacije vratnih kralješaka. Sindrom bola i drugi simptomi bolesti se znatno povećavaju.
  4. Faza regeneracije tkiva intervertebralnog diska. Nukleus pulposus počinje zamjenjivati vlaknasto tkivo, tkiva ožiljka intervertebralnog diska i susjedne strukture kičmenog stuba uključeni su u degenerativne procese. Razvojem fibroze intervertebralnog diska nestaju bol i nestabilnost, ali ovo stanje ne znači oporavak.

Bitan!Povremeno se mogu pojačati pogoršanja bolesti sa povećanim simptomima, obično nakon povećanog fizičkog napora.

Što ranije započne liječenje bolesti, to je lakše postići suspenziju degenerativnih promjena. Istodobno, kliničke manifestacije cervikalne osteohondroze razlikuju se u svojoj raznolikosti, često je nemoguće dijagnosticirati bolest bez potpune dijagnoze, rentgenskog snimanja, MRI ili CT-a.

Simptomi

Glavna poteškoća u prepoznavanju cervikalne osteohondroze su nedovoljno izraženi i ne očigledni simptomi. Pored sindroma bola, postoji mnoštvo vegetativnih simptoma koji mogu govoriti o bolestima nervnog ili krvožilnog sistema, pa zato često do identifikacije osteohondroze dolaze pogrešnim dijagnozama.

Autonomni simptomi kod muškaraca često se smatraju manje ozbiljnim od bolova. Možda je to zbog činjenice da muškarci rjeđe posjećuju liječnika sa simptomima neuroloških bolesti. Kod žena se autonomni simptomi povezani s emocionalnom sferom smatraju izraženijim.

Općenito, sljedeći se simptomi obično nazivaju glavnim simptomima osteohondroze vratne kralježnice i svi bi trebali biti prisutni u isto vrijeme:

  1. Bolni sindrom. Bol se javlja u vratu i ramenima, širi se na lopatice. Može se proširiti i na potiljak. Takođe, kod osteohondroze mogu se javiti glavobolja i vrtoglavica.
  2. Vegetativni simptomi. Zbog stezanja živčanih završetaka i krvnih žila u vratnoj kralježnici, oni nastaju u vratnoj kralježnici. Javljaju se glavobolja, vrtoglavica, mučnina, lupanje srca, simptomi slični onima kod napada panike.
  3. Osjećaj utrnulosti, ograničenje pokretljivosti u gornjim udovima, u području lopatica. Ovaj se simptom javlja i zbog stezanja živčanih završetaka u vratnoj kralježnici.

To su glavni simptomi koji se javljaju kod cervikalne osteohondroze, često je sindrom bola toliko slab da se uzrok malaksalosti počinje tražiti na polju neurologije.

bolovi u vratu kao simptom cervikalne osteohondroze

Kako izliječiti cervikalnu osteohondrozo kod kuće

Liječenje cervikalne osteohondroze kod kuće moguće je u ranim fazama bolesti. Terapija treba biti sveobuhvatna, uključuje uzimanje lijekova protiv bolova, terapijske vježbe, masažu i niz drugih postupaka. Svaka komponenta terapije bitna je za potpuni oporavak.

Lijekovi

Obično su potrebni ublaživači bola, počevši od nesteroidnih lijekova bez recepta. Ako takvi lijekovi ne pomažu, pribjegavaju blokadama - injekcijama anestetika na mjestu lezije.

Takođe se mogu koristiti i lokalne kortikosteroidne masti. Morate biti oprezni s njihovom upotrebom, jer ako se neracionalno koriste, mogu naštetiti. Takva sredstva propisuju se strogo na recept; zabranjeno je njihovo korištenje.

Takođe, sa ozbiljnim vegetativnim simptomima, sredstva se mogu koristiti za poboljšanje opskrbe mozga krvlju. Propisuju se u rijetkim prilikama. Ponekad se, pored njih, koriste i dnevni smirivači koji pomažu u suzbijanju simptoma depresije koji nastaju štipanjem živčanih završetaka.

Masaža

Kod osteohondroze važna je masaža vratne kralježnice, pomaže u obnavljanju cirkulacije krvi, ublažavanju napetosti napetih mišića. Koristi se nekoliko različitih masažnih tehnika, samo-masaža je dozvoljena kod kuće, da biste je izveli, glavu trebate nagnuti naprijed u sjedećem položaju, a obje ruke staviti na vrat.

Bitan!Ni u kom slučaju ne biste trebali vršiti pritisak na kičmu, inače se sindrom bola može pogoršati.

Pokretnim pokretima trebate se pomaknuti od dna glave do ramena, pokušavajući pritisnuti, ali ne uzrokovati bol. Postupak treba nastaviti 10 do 15 minuta.

Gimnastika

Vježba za osteohondrozo vratne kralježnice izuzetno je važna za održavanje tonusa mišića i pokretljivosti vratne kralježnice. Kod ove bolesti treba trenirati mišiće vrata.

Najjednostavnija vježba - u sjedećem položaju ruke morate staviti pod bradu, lagano ih pritisnuti. U isto vrijeme, morate se oduprijeti pritisku glave. Vježbu treba izvoditi petnaest sekundi, s vremenom trajanje treba povećavati.

gimnastika za cervikalnu osteohondrozo

Dijeta

Kod osteohondroze preporučuje se početi pravilnije jesti, u prehranu uključiti više svježeg povrća i voća. Također se savjetuje jesti više morskih plodova i fermentiranih mliječnih proizvoda kako bi se nadoknadila količina tvari neophodnih za normalno funkcioniranje mišićno-koštanog sustava.

Liječenje narodnim lijekovima

Narodni lijekovi nisu toliko učinkoviti u liječenju cervikalne osteohondroze, ali postoji nekoliko recepata koji će pomoći kod ove bolesti. Prije svega, preporučuju se razni oblozi, jedan od najefikasnijih je na bazi krompira. Sirovi krompir treba naribati, dodati kašiku meda, staviti na bolno mjesto, prekriti prozirnom folijom.

Krompir se može zamijeniti beskvasnim beskvasnim tijestom. U nedostatku upale, oblog se može prekriti toplom krpom za veći učinak. Za vrijeme masaže možete i podmazati područje vrata maternice medom i njime dogovoriti trljanje, med daje najbolji efekt.

Kombinacijom narodnih lijekova i drugih metoda liječenja možete postići najbolji rezultat.