Ako vas bole svi zglobovi na tijelu: uzroci i liječenje

Bol u zglobovima po cijelom tijelu nije bolest, već simptom. U isto vrijeme, bolni osjećaji često se šire na mišiće, pa kao rezultat toga može biti teško čak i ustati iz kreveta. Mnoge bolesti dovode do tako neugodnih posljedica, liječenje boli je nemoguće bez utvrđivanja točnog uzroka. Na koje simptome se treba usredotočiti i što učiniti?

Glavni uzroci boli

Ako vas boli više od jednog zgloba, ne nekoliko, već sve odjednom, to je znak sistemskog oštećenja tijela. Osim toga, teško je razumjeti gdje je točno lokalizirana bol - u zglobovima, mišićima, kostima ili svugdje odjednom. Bol se osjeća po cijelom tijelu, što otežava lociranje. Zbog onoga što svi zglobovi mogu povrijediti:

 • Previše intenzivna fizička aktivnost.
 • Zarazne bolesti.
 • Patološke promjene u vezivnom tkivu.
 • Bolesti krvožilnog sistema.
 • Onkološke bolesti.
 • Neuralgija.

Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, nemoguće je odmah razumjeti uzroke boli. Tačan uzrok može se utvrditi tek nakon prolaska odgovarajućih pregleda. Ako se izuzme naporan fizički rad prethodnog dana, govorimo o bolestima koje je potrebno liječiti.

bole zglobovi cijelog tijela

Zašto je opasno

Prije svega, jaki bolovi u cijelom tijelu smanjuju pokretljivost, ali to nije glavna opasnost. Glavna prijetnja je bolest koja je izazvala bolne osjećaje u zglobovima. Samoliječenje je u takvim slučajevima izuzetno opasno, jer će dovesti do činjenice da će samo simptomi proći, dok će sama bolest napredovati. Možete sami pokušati ublažiti bol i moguće oticanje, ali nakon toga svakako se trebate posavjetovati s liječnikom.

Simptomi bolesti

Svaka bolest ima simptome koji su karakteristični samo za nju. Budući da je bol najuočljiviji znak, prvo je potrebno definirati njene karakteristike:

 • Vrsta boli (bolna, oštra, grčevi).
 • Lokalizacija (zglobovi, mišići okolo, kosti).
 • Bilo da se kreće kroz tijelo, ili odvojeno područje stalno boli.
 • Stalni bol ili napadi su povremeni.
 • Intenzitet senzacija.
bol u koljenu

Osim toga, pacijent može osjetiti slabost, jak umor ili bolove u mišićima. Daljnji simptomi variraju ovisno o specifičnom uzroku boli:

 1. Prenapon. . . Pretjerana tjelesna aktivnost prethodnog dana može dovesti do činjenice da će sljedeći dan boljeti cijelo tijelo. To je zbog proizvodnje mliječne kiseline koja se nakuplja u mišićima. U tom je slučaju dobro zagrijavanje dovoljno za ublažavanje boli.
 2. Infekcije. . . Bolovi u zglobovima često prate bolesti poput gripe, groznice, meningitisa, pa čak i obične akutne respiratorne infekcije u uznapredovalom obliku. Osim boli, simptom nadopunjuju kašalj, osip na koži, zimica, slabost, mučnina i probavne smetnje, visoka tjelesna temperatura.
 3. Virusni hepatitis. . . Uz oštećenje jetre, pored mogućih bolova, postoji i žutilo kože i bjeloočnica, pogoršanje apetita.
 4. Patološke promjene u vezivnom tkivu. . . Artritis, eritematozni lupus, polimiozitis - sve to može izazvati bol u zglobovima. Osim toga, neke bolesti srca, bubrega, pluća, vaskularnog i nervnog sistema takođe mogu dovesti do bolnih osjeta u zglobovima.
 5. Krvne bolesti. . . Osim osjećaja bolova u tijelu, pacijent osjeća groznicu, koža postaje blijeda, povećavaju se limfni čvorovi, jetra i slezena. U ovom stanju povećava se ranjivost na zarazne bolesti. U akutnom obliku, takve bolesti su opasne po život ako se ne liječe na vrijeme.
 6. Onkologija. . . Uz onkološko oštećenje tkiva, bolovi u zglobovima mogu se pojaviti prije nego što se sama bolest dijagnosticira. Osim toga, simptomi kao što su slabost, gubitak težine, loš apetit, groznica, promjene raspoloženja, depresija govore o onkologiji.
 7. Neuralgija. . . Uz bolesti nervnog sistema, pored bolova u zglobovima i mišićima, pacijent može osjetiti utrnulost vrhova prstiju, gubitak osjetljivosti i slabost. Osim toga, kosa počinje opadati, a koža postaje suha i tanja.

Ako je bol u zglobovima popraćen bilo kojim od navedenih simptoma, to je razlog da se obratite stručnjaku.

Dijagnostičke metode

Kome se obratiti sa pritužbama na bol u cijelom tijelu:

 1. Reumatolog.
 2. Hematolog.
 3. Onkolog.
 4. Infectionist.

Nakon što ljekar pregleda pacijenta i čuje pritužbe, trebao bi ga poslati na pregled. Za identifikaciju dijagnoze koriste se sljedeće dijagnostičke metode:

 • Opšta analiza urina.
 • Opšta analiza krvi.
 • Biokemija krvi.
 • LHC analiza krvi i razmaza.
 • Punkcija koštane srži.
 • CT i MRI.
 • Neuromiografija.

Sveobuhvatni pregled dat će potpunu sliku o stanju pacijenta. Tek tada možemo govoriti o određenoj bolesti i propisati liječenje.

X-zrake za bolove u zglobovima

Liječenje bolova u zglobovima

Način liječenja odabire liječnik ovisno o podacima dobivenim tijekom pregleda. Najčešća je terapija lijekovima. Širok raspon lijekova može liječiti gotovo svaki uzrok bolova u zglobovima. Izbor grupa lijekova ovisi o vrsti bolesti:

 • Antibiotici
 • Protuupalni lijekovi.
 • Sredstva protiv bolova.
 • Hormonski agensi.
 • Imunosupresivi
 • Citostatici.

Mnogi lijekovi iz navedenih grupa imaju ozbiljne kontraindikacije - neke od njih ne treba uzimati u prisustvu tumora. Osim toga, gotovo svi lijekovi imaju svoje kontraindikacije i nuspojave. Ovo je jedan od razloga zašto je nemoguće samostalno odabrati lijekove i uzeti ih bez razmišljanja. Tačnu dozu i vrstu lijeka propisuje samo ljekar. Ako nakon tijeka primjene nema rezultata, stručnjak može zamijeniti lijek drugim.

lijekovi za bolove u zglobovima

Operacija je potrebna u ekstremnim slučajevima kada je terapija lijekovima nemoćna. Obično se operacija propisuje za tumorske bolesti i bolesti krvi. U slučaju raka, operacija se može nadopuniti radioterapijom, a u slučaju ozbiljnih bolesti krvi potrebna je transplantacija koštane srži.

Profilaksa

Da biste spriječili ozljede zglobova, morate slijediti šest jednostavnih preporuka:

 1. Pravilna ishrana. . . Prvo, uravnotežen meni dat će tijelu sve tvari potrebne za normalno funkcioniranje. Drugo, pravilna prehrana pomoći će vam da održite svoju težinu. Poznato je da je pretilost jedan od uzroka bolova u zglobovima.
 2. Hondroitin i glukozamin. . . Ove tvari su neophodne za zdravlje zglobova. Nalaze se u mesu, hrskavici i ribi.
 3. Režim pijenja. . . Tekućina pomaže u uspostavljanju metabolizma, ako u tijelu nema dovoljno vode, prehrana organa, mišića i zglobova bit će nedovoljna. Morate popiti oko 2 litre vode dnevno.
 4. Fizička aktivnost. . . Čak će i obična gimnastika ujutro pomoći normalizirati cirkulaciju krvi, pa će zglobovi dobiti dovoljno hranjivih tvari.
 5. Oprez. . . Treba izbjegavati bilo kakve ozljede zglobova.
 6. Vitaminski kompleksi i dodaci prehrani. . . Vitamini i minerali koji nedostaju mogu se dobiti iz preparata, glavna stvar je da ih pravilno izaberete.

Jednostavni savjeti mogu vam pomoći da zglobovi budu zdravi. Osim prilagođavanja prehrane i dnevne rutine, potrebno je povremeno podvrgavati se i preventivnim pregledima ljekara. To će vam pomoći da na vrijeme uočite bolest i započnete liječenje.