Patologije zglobova: razlika između artritisa i artroze

Bolesti mišićno-koštanog sustava prilično su česte među ljudima, a to nije samo „povraćaj“ za uspravno hodanje, već i posljedice teških fizičkih napora, ozljeda i viška kilograma. Nepecijalistu se može činiti da su sve ove bolesti vrlo slične ili, obrnuto, nemaju ništa zajedničko. Na primjer, razlika između artritisa i artroze jasna je samo kod stručnjaka.

GLAVNE RAZLIKE

U ljudskom tijelu postoje pokretni zglobovi kostiju zvani zglobovi. Njihova je struktura u osnovi slična: epifize, odvojene zajedničkim prostorom, formiraju šupljinu prekrivenu membranom, unutar koje se nalazi sinovijalna tekućina slična gelu. Ovi spojevi su jednostavni, sastoje se od dve površine, a isto tako složeni - 2-3 jednostavna.

Širok raspon stanja koja uzrokuju upalu u zglobovima, koja također mogu utjecati na opće zdravlje osobe, njegovo mišićno tkivo i kožu, obično se nazivaju artritis (a-t). Postoji više od 100 vrsta ovih patologija, od kojih svaka ima svoje ime, na primjer:

 • degenerativne promjene - osteoartritis;
 • autoimuni poremećaji - reumatoidni a-t, giht, lupus i drugi.

Sve ove bolesti mogu ograničiti pokretljivost kostura, a takođe u velikoj mjeri smanjiti kvalitetu ljudskog života. Osteoartritis ili artroza (a-z) je jedna od najčešćih vrsta zglobne patologije kod koje je primećeno trošenje hrskavice. Klizavo hrskavo tkivo pruža pokretljivost zglobova, ali s godinama postaje tanji i može u potpunosti nestati, što dovodi do bola pri kretanju. To se događa zbog činjenice da kosti počinju međusobno kontaktirati.

Artroza najčešće pogađa zglobove ruke, kuka ili kolena, ali može se naći i u gležnjem zglobu. Kako osoba raste, povećavaju se njegove šanse za razvoj ove patologije, a s ozljedom i rizik se udvostručuje. Stoga je razliku između artritisa i artroze lako odrediti: prvi je upalni proces, drugi je degenerativno stanje.

Artritis i artroza prstiju u starijih osoba

RAZLIKA SIMPTOM

Očito je da će se sve vrste upalnih procesa u zglobovima razlikovati jedna od druge u specifičnim simptomima. Postoji određeni standardni skup znakova koji će vam pomoći da shvatite da je riječ o artritisu:

 • oticanje tkiva i crvenilo kože oko pogođenog zgloba su vizuelno vidljivi;
 • bol;
 • ograničenje kretanja.

Budući da artrozu ne prati uvijek upala, teže je prepoznati njihov simptomski kompleks, a često su potrebna i posebna ispitivanja. Naravno, i ovdje se nalaze najčešće manifestacije koje pomažu u provođenju preliminarne dijagnostike:

 • bol u zglobovima pogoršan pokretom;
 • ograničenje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova.

Proces stanjivanja hrskavice prisiljava tijelo da nadoknadi gubitak, pa koštano tkivo raste, formirajući izrasline - osteofite ili bure. Ove pojave su vidljive na rendgenskim zracima.

Artritis ima mnogo uzroka i na različite načine utječe na zahvaćena područja, pri čemu upala zahvaća okolna meka tkiva i kožu, a artroza je istrošenost zglobova koja se pojavljuje lokalno.

Očito je da degenerativne promjene mogu dobro biti popraćene upalnim procesima, a zatim će se pojaviti mješoviti simptomi, karakteristični za obje patologije. Na primjer, bolni osjećaji koji se povećavaju naporom, oticanjem i crvenilom zahvaćenih tkiva, škripanjem ili škripanjem zvuka u zglobu. Upala koja se obično širi i uključuje čitavo ljudsko tijelo u taj proces razlikuje artritis od artroze zgloba koljena.

Višak kilograma

FAKTORI RIZIKA

Sasvim je jasno da obje patologije imaju i zajedničke i specifične uzroke razvoja. Iako, općenito, nauka još uvijek nije mogla razumjeti tačne uzroke artroze, opće je prihvaćeno da je to jedan od znakova starenja u tijelu. Međutim, neki faktori rizika i dalje ističu:

 • Starost je jedan od osnovnih razloga koji povećava šanse za dobijanje patologije zgloba za oko 10 puta.
 • Telesna masa. Što je veća težina, teže je da zglobovi normalno funkcioniraju, pa stoga njihovo trošenje ide brže. Postoji čak nekoliko vrsta artritisa uobičajenih za ljude s prekomjernom težinom.
 • Spol. Čudno je da su žene sklonije takvim bolestima nego muškarci. Pošteno, valja reći da postoje specifične vrste artritisa, na primjer, giht, koji su češći u jakoj polovini čovječanstva.
 • Deformacije. Ovaj faktor je svojstven artrozi, jer nepravilna raspodjela opterećenja doprinosi većem trošenju i oštećenju zglobne hrskavice.
 • Povrede.
 • Genetska predispozicija. Treba napomenuti da ova stavka ni na koji način ne povećava šanse za dobijanje upalnih patologija zglobova, osim autoimunih tipova, na primjer, reumatoidnog artritisa.
 • Vrsta aktivnosti. Ovo se odnosi na posao ili bilo koju drugu aktivnost koja zahtijeva veliko sistematsko opterećenje zglobova.

Svi ti faktori u pravilu djeluju u kombinaciji. Naučnici napominju da će aktivan stil života, dobra ishrana i održavanje normalne težine maksimizirati odlaganje dobnih degenerativnih promjena u zglobovima.

PATOMORFOZA Imena

Povijesno su imena bolesti nastala iz mehanizma njihovog nastanka. Ovaj je pristup pomogao liječniku da shvati taktiku daljnjih radnji, odnosno da odabere vrstu terapije, preporuči režim. Medicina se razvija, poboljšavaju se dijagnostičke metode i, kao rezultat, nastaju nove nozologije,Artritis i artroza kolenskog zglobai suština patoloških procesa se preispituje, što, naravno, dovodi do revizije naziva već poznatih bolesti.

Još 1911. godine identificirana je skupina bolesti degenerativno-distrofične prirode, na primjer, deformacijska artroza. Osteoartritis i osteoartritis koji se razlikuju samo u imenima jedna su patologija. Konfuzija nastaje zbog činjenice da je prethodno postojalo nerazumijevanje važnih specifičnosti i etiopatogenetskih mehanizama bolesti.

Osteoartritis se obično shvaćao kao hronična bolest bez sudjelovanja upalnog procesa s nepoznatim uzrokom, kojeg karakteriziraju promjene u strukturi subhondralne kosti i degeneracija hrskavice sa ili bez sinovitisa. Trenutno se ova patologija doživljava ne samo kao proces disimilacije hrskavičnog tkiva. Ovaj nozološki oblik uključuje skupinu različitog porijekla, ali sa sličnim morfološkim, biološkim i kliničkim manifestacijama, kod kojih su pogođene sve zglobne komponente. Često se ovom skupu pridruži i upalni proces.

Naučnici vjeruju da u budućnosti neće biti potrebno tražiti razliku između artritisa i artroze u prstima, jer će se razlikovati zasebni nozološki oblici, na primjer, poliosteoartroza međufalangealnih zglobova.

Tablete

METODE LIJEČENJA

Sve vrste zglobova zahtijevaju liječenje. Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik će propisati terapiju, koja može uključivati ​​nekoliko taktika, kombinirane jedna s drugom ili primijenjene zasebno:

 • Lijekovi. To uključuje razna sredstva za ublažavanje bolova, kao i oralne anti-inflamate. Lijekovi za ubrizgavanje poput hijaluronata, kortikosteroida ubrizgavaju se direktno u zglobnu šupljinu. To smanjuje upalu i privremeno vraća pokretljivost. Treba imati na umu da takav tretman ima nuspojave i da se slabo podnosi, pa se koristi u tečajevima.
 • Fizioterapija i alternativna medicina. Najčešće i najsigurnije terapije su za pacijente sa bilo kojom vrstom artritisa. Ovde možete istaknuti takve metode kao što su akupunktura, fizioterapijske vežbe.

Međutim, u nekim slučajevima, kada je konzervativno liječenje neučinkovito, a pacijenti osjećaju jaku bol, dok su zglobovi deformirani i osoba je lišena sposobnosti normalnog kretanja, naznačeno je kirurško liječenje. Često se veliki zglobovi zamenjuju endoprotezama kada su promene na njima nepovratne.

Ako su elementi zgloba potpuno netaknuti, moderna medicina nudi endoskopske metode hirurških intervencija, kod kojih liječnik može ukloniti zarastalo koštano tkivo, kao i otkinute dijelove hrskavice.Ova vrsta operacije ne zahteva dugotrajnu rehabilitaciju i pacijenti dobro podnose.

Dakle, artroza je samo jedna vrsta artritisa. Simptomi i instrumentalna ispitivanja pomoći će razlučiti od koje specifične patologije pacijent pati. Bez obzira na nozološki oblik, sve bolesti zglobova trebaju biti pod nadzorom liječnika, to će pomoći u izbjegavanju mnogih ozbiljnih posljedica i održavanju tjelesne aktivnosti.