Osteohondroza torakalne kičme 1 i 2 stepena

Distrofični, kao i degenerativni procesi koji se javljaju u ljudskom kičmenom stubu, obično dovode do pojave bolesti poput osteohondroze. Ova patologija može zahvatiti jedan segment grebena ili cijelu kralježnicu. Određeni dijelovi kičme su zahvaćeni češće, neki rjeđe.

osteohondroza torakalne kičme

U torakalnom dijelu kičmenog stuba pršljenovi se razlikuju po snazi, veći su od ostalih. Osim toga, u ovom dijelu grebena je manje pokretljivosti, podvrgnut je manjem stresu, a mišići savršeno podržavaju kostur.

Poraz osteohondroze grudnog koša dijagnosticira se mnogo rjeđe. Ova patologija obično se odvija s manifestacijama sličnim simptomima mnogih bolesti i, ovisno o stupnju uništenja intervertebralnih diskova, klasificira se po stupnju.

Osteohondroza torakalne regije 1. stepena: simptomi

Kod pacijenata koji pate od početne faze torakalne osteohondroze, dolazi do smanjenja elastičnosti diskova između pršljenova grebena. Moguće izbočenje fibroznog prstena.

U početnoj fazi bolesti mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

 • pacijent pati od oštrog prodornog bola. Javlja se nakon fizičke aktivnosti, napora ili podizanja teških predmeta. Bol je bolan, konstantan, neintenzivan, praćen lumbagom;
 • kao rezultat velikog opterećenja dolazi do neočekivanog pucanja kapsule u intervertebralnom disku i formiraju se pukotine. Kao rezultat toga, jezgro prodire kroz pukotine, iritacija nerava u kičmenom stubu;
 • ovaj stepen bolesti teče uz izraženu napetost mišića. Zbog toga se prostor u intervertebralnim diskovima sve više sužava, a bol se pojačava.

Torakalna osteohondroza može se pojaviti s bolovima u zoni srca, probavnim organima, bubrezima. U ovom stadijumu bolesti znakovi su izbrisani, te je teško dijagnosticirati.

Liječenje osteohondroze torakalne kičme 1. stepena

Torakalna osteohondroza u početnoj fazi lakše se liječi. Liječenje bolesti usmjereno je na uklanjanje manifestacija bolesti i zacjeljivanje rupture kapsule.

Budući da se u tkivima javljaju upalni procesi koji uzrokuju jake bolove, liječenje počinje primjenom lijekova protiv bolova u obliku tableta ili injekcija.

Za ublažavanje grčeva i povećanje protoka krvi u zahvaćenom dijelu kičmenog stuba, propisuju se lijekovi koji pomažu u širenju krvnih žila. Svakodnevna intravenska primjena natrijum hlorida pomoći će u ublažavanju otoka. Trajanje takve terapije je 5 dana.

Osim toga, za liječenje se propisuju hondroprotektori. Ovi lijekovi djeluju na zahvaćena područja i pomažu tkivima da se oporave.

Kako bi zaustavili upalu, liječnici često propisuju nesteroidne protuupalne lijekove. Međutim, treba imati na umu da uzimanje ovih lijekova može pogoršati tok već postojećih kroničnih bolesti, posebno patologija gastrointestinalnog sistema. Iz tog razloga, trajanje uzimanja nesteroidnih lijekova ne smije biti duže od 10 dana.

Sve lekove treba da prepisuje samo lekar. Za postizanje pozitivnih rezultata, pacijent mora strogo slijediti sve preporuke liječnika: dozu, vrijeme uzimanja lijeka i trajanje liječenja.

Svi lijekovi koji se prepisuju za liječenje mogu se klasificirati:

 • antihistaminici;
 • nesteroidni protuupalni lijekovi;
 • vazoaktivni agensi.

Pacijentu se preporučuje da se pridržava mjesec dana odmora u krevetu, preporučljivo je podvrgnuti se fizioterapijskim procedurama.

U preventivne svrhe, vađenje grebena je važno. Za to nije potrebno ići u teretanu. Na svim sportskim terenima uvijek postoji odgovarajuća horizontalna šipka. Preporučuje se vješanje na nekoliko minuta jednom dnevno. Ovaj postupak pomaže u otklanjanju stresa s intervertebralnih diskova svih zona grebena.

Osteohondroza torakalne kičme 2 stepena: simptomi

Ako se u ranim fazama bolest ne izda i ne započne liječenje, tada bolest prelazi u 2. stepen. S ovom patologijom dolazi do naknadnog smanjenja elastičnosti diskova između kralježaka, mogu se formirati kile i uočava se suženje intervertebralnog foramena. Drugi stadij bolesti karakterizira neurološki sindrom, kao i bolni osjećaji.

Ovu fazu bolesti grebena teško je dijagnosticirati i nastavlja se sa znakovima sličnim srčanom udaru, angini pektoris ili pneumoniji.

Treba istaknuti sljedeće znakove 2. stepena torakalne osteohondroze:

 • stalna bol u zahvaćenom području;
 • može se primijetiti arterijska hipotenzija;
 • pojavljuje se neprirodna pokretljivost dijela grebena;
 • kao rezultat stanjivanja kapsule, povećava se mobilnost zgloba;
 • zbog nestabilnosti kralježnice nastaje skolioza;
 • žile kičmene moždine su postepeno zahvaćene.

Kod 2 stepena torakalne osteohondroze javlja se bol:

 • u grudima. Takvi bolovi se pogoršavaju nakon dugog boravka u jednom položaju;
 • u interskapularnoj zoni leđa;
 • sa dubokim udahom ili izdahom;
 • prilikom okretanja, kao i naginjanja tijela, prilikom podizanja ruku prema gore.

Kod ove patologije u grudne kosti postoji osjećaj stiskanja, kao i ukočenost.

2 stepen bolesti može se pojaviti s crijevnim patologijama, kratkim dahom. Pacijent se žali na ljuštenje kože, glavobolje i bolove u predelu srca.

Ova patologija može trajati godinama, s naizmjeničnim periodima egzacerbacija i remisija.

Liječenje osteohondroze torakalne regije 2. stepena

Bolest zahtijeva hitno složeno liječenje. Za ublažavanje bolova, ljekar propisuje antiinflamatorne lijekove. Za efikasnost terapije propisane su sesije ručne terapije, kao i masaža. Ovi postupci poboljšavaju dotok krvi u kičmu.

Pravovremena terapija može značajno usporiti patološke procese u kralježnici, au nekim situacijama potpuno zaustaviti razvoj osteohondroze.

Vrlo često se torakalna osteohondroza kralježnice pogrešno smatra srčanim patologijama ili drugim bolestima. Neophodno je, kada se pojave prve manifestacije, obratiti se liječniku radi diferencijalne dijagnoze osteohondroze od različitih bolesti i imenovanja učinkovitog liječenja.