Jednostavni i složeni setovi vježbi za cervikalnu osteohondrozo

U liječenju cervikalne osteohondroze ne može se bez izvođenja posebnih vježbi. Fizička aktivnost zaustavlja razvoj bolesti, ublažava bol, ubrzava regeneraciju oštećenih tkiva. Bez redovnih terapijskih vježbi nemoguće je vratiti pokretljivost vrata, ojačati kralježnicu i mišiće vrata.

Uloga vježbe u liječenju osteohondroze

masaža kod cervikalne osteohondroze

Cervikalna osteohondroza je bolest koju prati bol u vratu i drugi neugodni simptomi, kao što su glavobolja, vrtoglavica, tinitus, utrnulost u rukama, slabost mišića. Bolest lako postaje kronična, s vremenom se pogoršava i može dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija: izbočina, intervertebralnih kila. Stoga liječenje osteohondroze treba započeti što je prije moguće. Sastoji se od uzimanja lijekova, podvrgavanja fizioterapijskim i masažnim procedurama, te izvođenja posebnih vježbi.

Prevencija i liječenje cervikalne osteohondroze nije potpuna bez terapijskih vježbi. Uz pomoć vježbi možete opustiti preopterećene mišiće vrata, smanjiti pritisak na korijene živaca i smanjiti bol u vratu. Terapeutska gimnastika jača mišiće, povećava fleksibilnost kralježnice, normalizira cirkulaciju krvi u zahvaćenom području, poboljšava ishranu tkiva i ubrzava njihovu regeneraciju. Terapija vježbanjem najbolje djeluje u kombinaciji s drugim terapijskim mjerama. Ne možete se liječiti samo lijekovima i masažom. Fizička aktivnost u ovom slučaju je neophodna. Samo oni mogu poboljšati pokretljivost vrata i ojačati paravertebralne mišiće.

Kompleksi vježbi za liječenje i prevenciju cervikalne osteohondroze

bol u vratu s osteohondrozo

Da biste zagrijali kičmu, poboljšali dotok krvi u vratnu regiju i povećali elastičnost vratnih mišića, možete koristiti sljedeće vježbe:

 • Zauzmite udoban stabilan položaj. Ispravi leđa. Spustite ruke slobodno sa strane. Lagano okrenite glavu udesno. Pokušajte da ga rotirate što je više moguće, do ugla od 90 stepeni. Ako pokretljivost vrata nije baš dobra, morate okrenuti glavu što je više moguće. Svakim okretom će biti sve bolje i bolje. Treba imati na umu da se sve vježbe za vrat moraju izvoditi glatko i pažljivo, inače možete dobiti uklještenje živca ili dislokaciju vratnog kralješka. Napravite 7-10 okreta udesno i ulijevo.
 • Ne mijenjajući držanje, opustite vrat. Nagnite glavu na grudi, približavajući bradu grudima. Lako podignite glavu, ponovo je postavite ravno. Ponovite 7-10 puta. Ovdje, kao iu prethodnoj vježbi, morate početi s plitkim nagibima, ako bradom ne možete odmah doći do grudi.
 • Opustite vrat i rameni pojas. Lagano nagnite glavu unazad, vraćajući potiljak leđima. Ispružite bradu što je više moguće. Ponovite nekoliko puta.

Još jedan set vježbi za prevenciju i liječenje cervikalne osteohondroze:

 • Zauzmite sjedeći ili stojeći položaj. Podignite glavu i ispravite vrat. Opustite vrat i ramena. Lagano pritisnite ruku na čelo. Glavom pritisnite na dlan kao da ćete ga odmaknuti. Mišići vrata bi se trebali oštro zategnuti, a zatim opustiti.
 • Ponovite prethodnu vježbu, ali stavite dlan na stranu glave. Pokušajte pritisnuti glavu na ruku neoštrim pokretom. Zadržite napetost tri sekunde, a zatim se opustite. Izvedite sljedeće ponavljanje. Ukupno treba uraditi 5 do 10 ponavljanja.
 • Sjednite, ispravite vrat i leđa, opustite se. Podignite ramena prema ušima. Zadržite ovu poziciju 3-5 sekundi.
 • Ustani, uspravi se. Raširite ravne ruke u stranu, podižući ih do nivoa ramena. Okrenite glavu 10 puta u svakom smjeru.
 • Masirajte vrat trljajućim pokretima gore-dole i u krug. Završite za 3 minute.
 • Dok sjedite ili stojite ispravljenih leđa, odmahnite glavom naprijed-natrag kao da kažete da. Opseg pokreta bi trebao biti mali.
 • Lagano odmahnite glavom kao da se ne slažete s nekim i recite ne.

Slučajevi kada se koriste opisani setovi vježbi: prevencija osteohondroze, početna faza bolesti, zanemarena stanja. Prvi kompleks je zabranjen za upotrebu tijekom pogoršanja bolesti.

Komplikovani setovi vježbi

vježbe za vrat za osteohondrozo

Prvi kompleks:

 • Lezi na prostirku. Vodeća ruka, za dešnjake je prava, stavite je na stomak. Spustite drugu ruku na grudi. Dišite polako i odmjereno, čineći najpotpunije udisaje i izdisaje.
 • Iz ležećeg položaja podignite se, oslanjajući se na ruke, i ispružite vrat. Polako se spustite na prostirku. Ponovite 7-10 puta.
 • Ležeći na stomaku, ispružite ruke sa strane. Lagano okrenite glavu i uhom dodirnite pod. Ponovite na drugoj strani.
 • Sjednite i ispravite vrat. Izdahnite, nagnite glavu na grudi i snažno pritisnite bradu na nju. Udahnite dok se vraćate u početni položaj.
 • Ustanite ili ostanite sjediti. Nemojte naprezati vrat i rameni pojas. Nagnite glavu naprijed i izvršite nekoliko blagih kružnih rotacija glave duž kičmenog stuba.

Ovaj set vježbi ne može se izvoditi tijekom pogoršanja bolesti, dopušten je samo u vrijeme remisije. Drugi kompleks se takođe može izvesti tokom egzacerbacije:

 • Uhvatite ramena rukama i napravite rotacijske pokrete s njima - 10 puta u svakom smjeru.
 • Stisnite ruke u šake i široko raširite ruke. Lagano ih savijte, kao da pokazujete snažne bicepse, a zatim ih ispravite na strane paralelne s podom. Protresite udove, opuštajući mišiće.
 • Izvedite poznatu vježbu u kojoj se glava pritiska na dlan. Ali zakomplikujte to pritiskom na oba dlana spojena na čelo.
 • Postavite spojene ruke iza glave. Nagnite glavu unazad, suprotstavljajući se ovom pokretu rukama.
 • Povucite ramena naprijed. Ponovo se ispravi. Vrati ih nazad.
 • Lezi na prostirku. Podignite vrat što je više moguće i držite ga u tom položaju pet sekundi.
 • Ispružite ruku iznad glave i stavite je na stranu glave na suprotnoj strani. Lagano nagnite glavu rukom.

I jednostavne i složene setove vježbi treba izvoditi 3-4 puta dnevno. Svaka vježba se ponavlja 7 do 20 puta.