Šta te bole leđa? Kako se pravilno liječiti i kako možete naštetiti

bolovi u leđima kod žene

Bol u leđima prijavljuje 85% ljudi. Kako se pravilno liječiti i je li moguće jednom zauvijek riješiti se boli?

Bole li vas leđa? Nisi sam! Podaci socioloških istraživanja pokazuju da je bol u leđima drugi razlog invaliditeta odrasle populacije nakon virusnih infekcija. Rođena je s nama (prema neonatolozima, 80–90% djece dobiva ozljede kralježnice pri rođenju) i prije ili kasnije pretekne sve. Vjeruje se da je ovo osveta za uspravno hodanje. S obzirom da osoba raste, opterećenje "kralježnice" raste, postojeći problemi s kralježnicom postaju sve jači, a stres, tjeskoba, pretilost, preopterećenje, sjedilački način života pogoršavaju postojeće probleme - a bolovi u leđima mogu se pojaviti čak i u ranoj dobi .

Šta tu boli?

Velika većina (oko 95%) boli povezana je s mišićima, ligamentima i zglobovima. To se popularno naziva povlačenjem unatrag. Ovi bolovi su neugodni, ali nisu opasni i u većini slučajeva prolaze sami za 2-3 dana.

3-4% boli povezano je s radikulopatijom (radikulitisom) - lezijom korijena kralježnice. Obično je oštećena kilom. Bolovi nestaju kad oteklina uzrokovana stiskanjem prođe.

1-2% bolova u leđima uzrokovano je traumom ili upalnim bolestima kralježnice, karcinomom, bolestima kardiovaskularnog sistema ili gastrointestinalnog trakta, u kojima se sindrom boli može proširiti na leđa. Ovo je najopasnija vrsta bolova u leđima. Da biste isključili takve patologije, svakako se obratite liječniku.

Ne možete oklijevati

Glavni pokazatelj da vam je potrebna medicinska pomoć je regularnost boli. Ako se povremeno iskrivite - najvjerojatnije nema ništa loše. Ako vas bol niskog ili umjerenog intenziteta nemilosrdno proganja, ne možete oklijevati. Hitna potreba za savjetovanjem s liječnikom ako je bol popraćen povećanjem temperature ili se sindrom boli povećava tijekom liječenja.

Kod kuce

Najefikasniji lijek su oralni protuupalni lijekovi. Samo nemojte pretjerivati - sigurni su samo prvi put. Uz dulju uporabu, ovi lijekovi mogu uzrokovati čireve i krvarenje u sluznici želuca. Tradicionalni kućni tretmani - nesteroidne masti - mogu se koristiti samo kao dodatna mjera. Oni su bezopasni, ali nedjelotvorni. Nošenje korzeta također daje olakšanje - fiksacija oslobađa kralježnicu, ublažava grčeve i ograničava nagle pokrete. Samo korzet treba biti normalan - elastičan, ne zagrijavajući se.

Ako liječenje nije bilo učinkovito u roku od tri dana, trebate se obratiti liječniku koji će blokirati protuupalne injekcije. Ublažavanjem grčeva i opuštanjem mišića, bol nestaje odmah i često zauvijek.

Zabranjeno!

Kupka i masažapod najstrožom zabranom. Pogoršavaju oticanje i bol.

Prijavite se kiropraktičarima za oglase u novinama.Ručna terapija je područje u kojem postoji tristo šarlatana za svakog stručnjaka. Ako zaista želite pronaći dobrog liječnika, trebate se obratiti ovlaštenim klinikama u kojima rade ovlašteni stručnjaci.

Važno je odmah ispravno odrediti taktiku liječenja. To bi trebao učiniti neurolog ili neurokirurg. Opasno je sami liječiti leđa. 30% pacijenata na neurokirurškom odjelu isprobalo je kućne metode liječenja i tako se dovelo u bolnički krevet.

Odrezati ili ne?

Donedavno je osoba kojoj je dijagnosticirana kila odmah dobila uputnicu za operaciju. Danas se operacija izvodi samo ako postoje indikacije:

  • trajna bol koja se ne može ublažiti nikakvim pilulama;
  • poremećaj karličnih funkcija - nepotpuno pražnjenje mjehura;
  • slabost i utrnulost u nozi.

Svi ovi simptomi čine operaciju neizbježnom, jer bez nje pacijent može postati invalid.

Šta rizikujemo

Opasnost od operacije, zbog koje se odgađa ili potpuno napušta, mnogi pacijenti smatraju jako pretjeranim. U neurokirurgiji postoje tehnologije koje vam omogućuju da precizno izračunate učinkovitost operacije i koji će simptomi nakon nje nestati, a koji će ostati.

Vjerojatnost ponavljanja boli nakon operacije ne prelazi 1-1, 5%. Kile na drugim mjestima zaista se mogu pojaviti, ali to nije komplikacija, već širenje bolesti, koje se često nalazi kod mladih nediscipliniranih pacijenata. Čim bol nestane, vraćaju se svom uobičajenom načinu života: sjedaju za volan, nastavljaju s treningom. A to je apsolutno nemoguće učiniti.

Je li osteohondroza kriva za sve?

Osteohondroza je kronična degenerativno-distrofična promjena u intervertebralnom prostoru. Svi ljudi stariji od 25 godina imaju znakove osteohondroze. Nemoguće je izbjeći osteohondrozu, ali se možete spasiti od njezinih komplikacija koje uzrokuju bolove u leđima.