Osteohondroza u prsima - simptomi i znakovi. Manifestacije osteohondroze u grudima i liječenje

Najčešći problem kičmenog stuba je osteohondroza. Bolest može zahvatiti svaki dio kičme koji je podložan povećanom stresu. Manifestira se u bilo kojoj dobi, češće starija generacija spada u rizičnu skupinu. Simptomi osteohondroze torakalne kičme povećavaju se akutnim napadom bola.

Šta je osteohondroza torakalne kičme žena

Ova bolest karakterizira distrofične i degenerativne poremećaje kičmenog stuba, promjene u strukturi i obliku intervertebralnih diskova. Torakalna osteohondroza kičme napreduje do 40. godine i mnogi je pacijenti nose na nogama. To se ne može učiniti, jer se vremenom interkostalni živci stegnu; invalidnost nije isključena. Gornji prsni kralješci uključeni su u patološki proces, a pacijent o bolesti pogađa karakterističnim bolovima u prsima.

Simptomi osteohondroze dojke kod žena

Problematično je utvrditi bolest ljepšeg spola, jer su njegovi simptomi slični manifestaciji drugih patoloških stanja ženskog tijela. Na primjer, akutni napad bola u peritonealnoj regiji može biti uzrok oštećenja mliječnih žlijezda ili postaje posljedica srčanog udara, angine pektoris. Da biste opovrgnuli ili potvrdili nagađanje, morate uzeti lijek za srce. Nedostatak pozitivne dinamike ukazuje na to da je srce zdravo, a očigledni problemi prevladavaju s kralježnicom.

Neki pacijenti vjeruju da je uzrok boli hronični gastritis ili čir na dvanaesniku. Zapravo, ovo su karakteristični znakovi osteohondroze dojke kod žena, koji se vremenom samo povećavaju, postaju intenzivniji, dugoročniji. Dijagnozu možemo zamijeniti sa šindrom, jer se bol može lokalizirati na istom području. Da bi se bolest pravilno razlikovala, karakteristike nekih simptoma nisu dovoljne, potreban je integrirani pristup progresivnom problemu.

bolovi u leđima s osteohondrozo u prsima

Simptomi osteohondroze u grudima kod muškaraca

Bolest se može razviti u muškom tijelu, pogotovo ako se pridržavate sjedilačkog načina života, odaberite težak fizički posao za sebe. Znakovi torakalne osteohondroze kod muškaraca mogu se zamijeniti sa akutnim pleuritisom, anginom pektoris, skoliozom, holecistitisom i drugim patologijama miokarda. Možete se uvjeriti da ovo nije srčani udar lijekovima, već samo ljekar koji prepisuje propisuje tablete za srce. Površinsko samoliječenje potpuno je isključeno. Uz ovu bolest ne javljaju se samo bolovi u prsima, već i drugi simptomi:

 • utrnulost u nogama;
 • puzanje po koži;
 • povećana napetost mišića;
 • simptomi smanjene potencije;
 • lumbago u interskapularnoj regiji.

Kako se manifestuje osteohondroza u grudima?

Bolest započinje akutnim napadom boli koji je lokaliziran u prsima, nalik na srčani udar. U početku se uočavaju bolni osjećaji pri okretanju, oštrim nagibima tijela i dubokim disanjem. Vremenom se dorsalgija podsjeća na sebe čak i u fazi mirovanja. Budući da je fokus patologije lokaliziran u gornjem dijelu grudnog koša, uočavaju se komplikacije u nedostatku adekvatnog liječenja u odnosu na miokardij, koje utječu na kardiovaskularni sistem. Pored toga, osteohondroza u prsima se manifestuje sljedećim neurološkim simptomima:

 • puzanje stopala;
 • refleksna napetost mišića leđa i prsa;
 • disfunkcija karličnih organa;
 • utrnulost trbuha i gornje grudne kosti;
 • bol koji se pogoršava umjerenim vježbanjem.

Kako boli osteohondroza u grudima?

Ne znaju svi pacijenti kako izgleda osteohondroza u prsima - simptomi već neko vrijeme ne podsjećaju na sebe. Lokalizacija lezije može se utvrditi klinički, ali pacijent se prvo mora obratiti stručnjaku s pritužbama na bolove u leđima ili lumbago između lopatica. Ako se nisu liječili na vrijeme, simptomi karakteristične bolesti samo rastu, pojačavaju se. Bol u prsima s osteohondrozo ima drugačiji karakter, ovisno o stepenu patološkog procesa i specifičnostima organizma.

bol između lopatica s torakalnom osteohondrozo

Pogoršanje osteohondroze u grudima

Ako trup dugo ostane u sjedećem položaju, s progresivnom osteohondrozo, nije isključena pojava dorsaga. Ovo je akutni napad bola koji može zračiti na vratnu i lumbalnu kičmu, uz istovremeno ometanje disanja, paralizirajući pokrete kliničkog pacijenta. Pogoršanje torakalne osteohondroze tek započinje tako oštrim napadima na lijevu i desnu stranu grudne kosti, koje je teško zaustaviti lijekovima. Takvo se stanje ne može simulirati jer pacijenta zbunjuje u krevetu, uskraćuje mu san i odmor.

Ako govorimo o rastućim simptomima dorsalgije, tada se ovaj znak torakalne osteohondroze razvija kasnije. Pojavljuje se u hipohondrijumu, ali prije toga se neprimjetno razvija 2-3 sedmice. Opsežna oštećenja interkostalnih prostora počinju osjećajem opće nelagode pri promjeni položaja trupa, što je kasnije zamijenjeno opasnim napadom bola u regiji grebena. Među komplikacijama ljekari razlikuju upalu žuči i herpes zoster.

Napadi osteohondroze torakalne regije

S takvom neugodnom bolešću zahvaćena su živčana vlakna, pa napad uvijek prati akutni bol, koji u ranoj fazi razvoja ima neobjašnjivu lokalizaciju. U početku se neugodne senzacije uočavaju naglim pokretima, u slučaju pojačane aktivnosti, uz kašljanje i kihanje, ali onda se specifični simptomi podsjećaju čak i noću, kada je tijelo opušteno i odmara se.

Nisu isključeni ni česti napadi pektalgije, kada se akutni bol koncentrira u prednjem dijelu prsnog koša, ne dopušta udisanje i izdisanje, doslovno paralizira cijelo tijelo, remeti uobičajeni ritam života. U nedostatku pravovremene terapije, takvi bolni napadi osteohondroze torakalne regije samo se povećavaju, što nekada zdravu osobu čini invalidom.

bolovi u prsima sa torakalnom osteohondrozo

Simptomi uznapredovale osteohondroze

Bolest u poodmakloj mjeri dovodi do pomicanja intervertebralnih diskova, narušava oblik i strukturu kičmenog stuba. Za pacijenta je ovo akutni bol koji ne dopušta okretanje tijela, ograničavanje kretanja i fizičke aktivnosti, što je jedan od glavnih uzroka nestabilne emocionalne sfere. U toku patološkog procesa sistemska cirkulacija je poremećena, a progresivni simptomi uznapredovale osteohondroze dovode do takvih zdravstvenih komplikacija:

 • distrofija srčanog mišića;
 • disfunkcija bubrega;
 • intervertebralna kila;
 • simptomi smanjene potencije;
 • šindra;
 • distrofija ostalih dijelova kičme;
 • opsežne lezije unutrašnjih organa.